Актуализирана е времевата рамка на ангажиментите на България по презаселване

Правителството одобри актуализация на времевата рамка, в която страната ни трябва да изпълни ангажиментите си по презаселване. В съответствие с Препоръката на Европейската комисия от септември т. г. относно увеличаването на законните пътища за лицата, нуждаещи се от международна закрила, България удължава срока за изпълнение на ангажиментите до 31 октомври 2019 г. Броят на лицата, които се предвижда страната ни да приеме по механизма за презаселване, се запазва същият както и досега – 110 души, съобщават от правителствената пресслужба.

Презаселването, предвидено в изявлението на ЕС и Турция, е една от мерките, ограничаващи незаконния начин на преминаване на лица от трети страни на територията държавите – членки на ЕС, довело и до значително намаляване на натиска върху българската граница.

Същевременно презаселването дава възможност на чужденци, нуждаещи се от международна закрила, да получат достъп до териториите на държавите – членки на ЕС по легален път. Презаселването е и солидарност към държавите извън ЕС, приели на територията си милиони бежанци, принудени да напуснат страната си поради въоръжен конфликт или безогледно насилие.