Честваме Св. Сава

На 5 декември православната църква чества Св. Сава Освещени, построил в края на живота си множество манастири и болници. Свети Сава са е родил в областта Кападокия през ІV век, а родителите му са били  богати и знатни. 18-годишен той се преместил в манастир, където получава образование и става монах.

През дългия си и свят живот, преп. Сава странства, стремейки се към пълна самота за да може всецяло да се предаде на молитва и богомислие. Живее в манастири и в близост до тях в пещери, накрая Сава се установява в една пещера на Силоамският поток, където в постоянна молитва и съвършено уединение прекарал няколко години. След това при него започнали да идват и други, които желаели тих и усамотен живот. Постепенно цялата долина на Силоамският поток се заселила от пустиножители, които само на Бога възлагали своите надежди.

Като получил след смъртта на майка си богато наследство, Сава построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, из които вече се оформила лаврата или големият манастир. В него се събрали много братя и йерусалимският патриарх поставил Сава за духовен ръководител на отшелническите обители. Починал тихо в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година.

В българските представи  Сава е жена – светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец – мъж, покровител на вълците (вълчи пастир). Познат е също израза: “Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява” .   

Сава е свързан/а и с плодовитостта, затова на този ден бездетните булки изпълнявали ритуал заедно с най-старата жена в дома. Жената, която искала дете, правела обреден хляб. Започвала да пресява брашно със сито, обърнато наопаки, а най-старата жена й казвала “Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема”.

На св. Сава се приготвят ястията за следващия голям празник – Никулден.

Честит имен ден на Сава, Савка, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав и техните производни!