Никулден е

Днес почитаме Свети Николай Чудотворец. На Никулден празнуват на 200 хиляди именници. 12 756 са имениците в област Бургас, които празнуват на Св.Николай Чудотворец. Освен тях празник имат рибарите, моряците, банковите служители и търговците. От 1992 г. Никулден се чества и като Ден на град Бургас. Храмов празник има поморийското село Медово.

Това е един от най-важните православни празници и ден, на който в много семейства на трапезата се слага морска или сладководна риба, но най-често шаран. Никулден е постоянен празник, винаги на 6 декември, посветен е на Свети Николай Мирликийски, наречен Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Според народнохристиянския мит за подялбата на света на Свети Никола се паднали моретата, реките и езерата. Той е господар на целия подземен свят, рибите и водните демони. На този ден украсяваме елхата в къщи, а на трапезата ни има риба, чието тяло е покрито с люспи, както повелява традицията. Според поверието първата люспичка от рибата, сложена в портмонето ни, ще ни донесе освен здраве, и пари

Освен риба, задължително на трапезата трябва да има още обреден никулденски хляб, който се разчупва и по него се гадае колко риба ще уловят рибарите, колко пари ще влязат в дома.

Честит имен ден на Никола, Николай, Николина,Кольо, Нико, Никол, Николета,Ненка, Нина и техните производни!