Общинските болници са пред фалит

Налице е много голям проблем поне в десет общински болници, заявиха зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.
Болниците имат огромни задължения, включително просрочени, включително и към персонала, каза Бранков по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където се обсъждат мерки за оздравяването на общинските болници, цитира Кросс.Тези болници осигуряват безплатна медицинска помощ на близо 2 милиона от населението.

По думите на д-р Тотев след Нова година, когато минималната работна заплата стане 510 лева, голяма част от лечебните заведения ще престанат да функционират.

Актуалната справка от преди няколко дни за 31 болници сочи, че при всички трудовите разходи са 83% от общите приходи, които лечебните заведения генерират. Това означава, че болниците ще работят само за трудовите разходи, допълни той. Те имат задължения 24 млн. лева, от тях просрочени са половината, пет са за неразплатена надлимитна дейност.

От КНСБ предложиха да се създаде фонд за подпомагане на общинските болници, а някои болници да получат статут на защитени.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков посочи, че в момента се прави анализ по области и оценка на рисковете. Всяка болница ще се гледа индивидуално, няма да има общ подход за решаване на проблемите. Общите задължения на общинските болници са 100 млн. лева, от тях просрочените са 46 млн. лева, каза Пенков.

Надлимитната дейност, която не е изплатена е 4 409 000 лв. Приходите на общинските болници са 37,5 млн. лв., 32 милиона от тях са за разходи за работна заплата, задълженията за медикаменти са 5,6 млн. лева, за консумативи – 2,5 млн. лева, а задължения към персонал – в рамките на 7 млн. лева.

1 коментар

  1. "Тези болници осигуряват безплатна медицинска помощ на близо 2 милиона от населението."
    Това е долнопробна и гнусна лъжа!