Президентът Радев: Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик

Управляващите са на път да изгубят човешкия си облик, те посегнаха на надеждата на хората. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, който взе участие в 13-ия Национален иновационен форум. А повод за изказването му бе преодоляното от депутатите президентско вето върху Закона за Бюджета на НЗОК през 2018 година предава.

„Аз се надявам и управляващите, и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните два дни. Те са на път да загубят своя човешки облик, защото българите някак си свикнахме да ни се отнемат всички неща, касаещи нашето достойно съществуване в течение на годините – и заплати, и пенсии, и социални права. Но вчера се посегна на последното – на надеждата”, коментира държавният глава.

„Това е, което ме притеснява и то нямаше да бъде толкова цинично и брутално, ако предния ден, на заседание на Министерския съвет, в рамките на около 40 минути на масата не се извадиха около 740 милиона лева и се хвърлиха и изчезнаха – по критерии и механизми, които са неясни. Да, обществено значими проекти. Да, основни пътища. Да, едни хора ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и болни”, отбеляза още президентът, цитира Кросс.

„Това нямаше да бъде толкова цинично и брутално и ако партийните субсидии не бяха съизмерими и даже повече от тези 25 до 30 милиона лева, които не просто могат да спасят, те дават много надежда на много хора”, каза още той.

„Истински вярвам, че нашите конституционни съдии ще постъпят по съвест, а не под натиск“, коментира държавният глава относно заръката на БСП и омбудсмана, че ще дадат решението на съда.