Протести в защита на Пирин днес

Природозащитници излизат на пореден протест тази вечер в защита на национален парк “Пирин”. Протестът е национален и ще се проведе в 10 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград. В Бургас хората ще се съберат пред Часовника на главната улица „Богороди“ в 18,30 часа, след което ще се отправят към пл. „Тройката”.

Неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България” и граждани ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за промени в плана за управление на парка.

Исканията на протестиращите са отхвърляне на решението на правителството за промяна в плана за управление на парк “Пирин” и оставка на министъра на околната среда Нено Димов. Основните им притеснения са свързани с това, че, според тях, решението отваря за строителство 48% от територията на парка и дава зелена светлина за изсичане на вековни гори и мащабно строителство в Пирин.

Ден по-рано в жива връзка чрез Фейсбук министър Димов отговаря на въпроси на граждани и заяви, че няма са се строят хотели и спа съоръжения, а само спортна инфраструктура, и че извън това с промяната в плана се дава възможност да се правят водохващания за питейни нужди.
Междувременно хотелиери и жители на Банско и региона за пореден път ще се съберат на протест на международния път Е-79 край Симитли в защита на разширението на ски зоната.

Към момента няма официално внесен инвестиционен проект за промяна на концесията на ски зоната. Днес се очаква министърът на околната среда и водите Нено Димов да разговаря с концесионера, за да се запознае с проекта му за изграждане на нови съоръжения. Министър Димов увери, че ако концесионерът внесе официално проекта си, той ще премине през всички етапи на обществено обсъждане.