Председателят Юнкер и членовете на ЕK пристигат в София за откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС

На 11 и 12 януари членовете на Европейската комисия ще бъдат на официално посещение в България по повод откриването на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Церемонията по откриване започва с концерт в 19:00 часа и ще бъде последвана от официална вечеря, на която домакин е премиерът Бойко Борисов.

На 12 януари членовете на Европейската комисия ще участват в срещи с министрите от българското правителство, на които ще обсъждат основните приоритети на Председателството, сред които: външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна, иновативна и дигитална Европа.

След обсъжданията ще се проведе общо заседание на Колегиума на комисарите и българското правителство с участието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателя Бойко Борисов.

Председателят Юнкер и премиерът Борисов ще дадат и пресконференция за медиите.

В програмата на Председателя Юнкер са включени и самостоятелни срещи с президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателя Бойко Борисов. Колегиумът на комисарите ще се срещне и с Председателския съвет на Народното събрание.