Правителството отпуска допълнителни 100 милиона лева за заплати в МВР

Сто милиона лева допълнително ще отпусне правителството за увеличение на заплатите в МВР. Това обеща министърът-председателят на Бойко Борисов на срещата със синдикатите в системата тази сутрин. Планираните протестни действия за днес обаче няма да бъдат отменени, но още утре председателят на СФСМВР Валентин Попов ще се срещне с управителния съвет на организацията.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов уточни, че отпуснатите пари не са сделка, за да спрат протестите и че премиерът е доволен от работата на МВР заради събираемостта на приходи в бюджета.

Очаква се днес ръководството на Вътрешното министерство и синдикатите да проведат нова среща, за да обсъдят увеличението на заплатите и допълнително отпуснатите средства. Договорено е униформените да вземат повече пари и през 2019 г.

„Очевидно очаквате да чуете нещо ново, хубаво ще го чуете. Поговорихме доста сериозно с министър-председателя Бойко Борисов по три основни неща, които както знаете са и наши искания от миналото лято. Две от тях мога спокойно да обединя в едно – това е спешни мерки за усъвършенстване на нормативната база в Министерството. Вторият основен въпрос е възнаграждението”, обясни на брифинг след срещата председателят на СФСМВР Валентин Попов.

Той уточни, са обсъдили много внимателно участието на служителите от МВР в охраната на външна граница на Европейския съюз, в борбата с престъпността и контрабандата и техния дял в това приходната част в бюджета да е малко по-добра отколкото е била.

„В това отношение се оказа, че сме на много сходни позиции с министър-председателя. Всички присъстващи на срещата се обединихме около едно принципно положение, че очевидно в отговор на приноса, за който току що споменах, на колегите от МВР би трябва да се обмисли сериозно допълнително увеличение на заплатите им, което най-вероятно ще стане факт”, обясни Валентин Попов.

Той поясни, че очаква много скоро да започне усъвършенстването на нормативната база в Министерството.

„В резултат на това общо мнение, до което стигнахме – не мога да говоря от името на всички колеги от синдикалните организации, но лично аз възнамерявам още утре да свикам УС на СФСМВР и да предложа да обмислим като ответна мярка временно прекратяване на протестните действия. Казвам временно, защото сме длъжни да изчакаме да видим какво ще получим откъм изменение на нормативна база – изменение на закон и подзаконови актове. Не изключвам варианта това временно да стане и постоянно”, обясни председателят на СФСМВР, цитира Кросс.

„Категорично искам да заявя от страна на политическото ръководство, че днешната среща нямаше за цял да спре протестите. Постигнахме ясен и конкретен консенсус да започне работа за допълнително увеличение на възнагражденията на служителите от системата в МВР”, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов и допълни, че първата стъпка е направена в началото на тази седмица.

„Знаете, че в бюджета за тази година бяха предоставени 55 млн. лв. повече. Те са разпределени. В МВР ще седнем да поговорим по какъв начин да бъдат предприети действията за едно допълнително увеличение на средствата, които ще бъдат предоставени. Ще започнем разговори по промени в действащото законодателството, включително и в подзаконовата нормативна база. Надявам се, че ще постигнем консенсус. Премиерът Бойко Борисов заяви ясен, конкретен ангажимент за увеличение на възнагражденията и за 2019 г., а не само за 2018 г. Премиерът е удовлетворен от резултатите, които постигаме в противодействието и борбата с контрабандата и всички основни дейности на МВР”, каза още Ципов.