Вие сте тук: Начало » Актуално » Председателят на Европейския съвет Доналд Туск говори на български език по време на церемонията

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск говори на български език по време на церемонията

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск говори на български език по време на церемонията, която даде официалния старт на председателството ни в ЕС. Той започна със стихотворението “Отечество любезно, как хубаво си ти” на Иван Вазов.

“Като поляк разбирам колко много работа и решимост ви е струвало на вас да постигнете тези европейски успехи за вашето отечество.Никой не ви е дал нищо даром. Вие сами сте творците на този исторически обрат, на тези красоти”, заяви той.

Той нарече българския народ “потомци на Спартак”, “наследници на най-старата държава в Европа” и воини, които никога не са изгубили бойно знаме в битка.

“Кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови европейската перспектива за целия регион”, каза Туск.

“Вярваме, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа”,заяви още той.

Вижте видеото тук!

Горе