Лекарите на протест:„Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!”

protest_mbal
Снимка:https://www.gramofona.com/

На 15 януари 2018 г., от 12.00 до 13.00 часа, членовете на Сдружението на общинските болници в България (СОББ) прекратиха работа, а персоналът им излезе пред самите лечебни заведения, в знак на протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната, съобщи Gramofona.com. Протестът  протече под мотото „Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!”. Сред протестиращите днес бяха и медиците от МБАЛ Поморие. Здравното заведение е натрупало дългове от около 600 хил. лева, отделно на близо 300 хил. възлизат задълженията от неизплатени заплати към персонала.

Спешни, но качествени реформи, това искат и лекарите, и медицинските сестри. Д-р Христо Христов е хирург от 34 години. Според него неправилните реформи в здравеопазването са довели общинските болници до фалит. „Преди имахме 54 легла и те дори не достигаха. Започнаха реформите  и от 54 леглата ни станаха 10 и дори не можем да ги напълним. И няма как да ги напълним, след като ни позволяват да работим по три диагнози“, коментира д-р Христов пред Grampfona.com. Той е категоричен, че болниците трябва да бъдат оставени да работят, това което са доказали в годините, че могат да правят.

„Крайно време е да се намери нов финансов инструмент, който да измести клиничните пътеки. В началото те бяха създадени като гарант за качество, не се превърнаха в инструмент за разплащане“, коментира управителят на МБАЛ Поморие д-р Женя Караилиева. Тя смята, че общинските болници не са равнопоставени на останалите, а в последните 15 години здравеопазването се е превърнало в арена за сблъсък на интереси. Община Поморие ще отпусне безлихвен заем на здравното заведение от 1 млн лева. Така болницата ще може да си стъпи на крака, поне за кратко. „Сега ще излезем от кризата, но ни е ясно, че тези пари трябва да бъдат върнати. А това може да стане само ако работим“, допълни д-р Караиванова.

Лимитът на поморийската болница е 70 000 лева на месец, а само разходите за заплати на персонала и основните консумативи излизат на около 90 000 лева. „С недостиг от 20 хил лева няма как това здравно заведение да съществува“, коментираха медици.

Най-съществената причина за тежкото финансово състояние на общинските болници е, че  работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., като през това време само минималната работна заплата се е променила от 180 на 510 лв., а в допълнение има промяна в цените на консумативите, лекарствата, услугите и т.н.

Припомняме, че в края на 2017 г. проблемите на общинските болници бяха поставени на обсъждане в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Участващите работодателски и синдикални организации подкрепиха становището, че общинскита болници трябва да се запазят. В хода на дискусията стана ясно, че в голямата си част те са в реални фалити. Общите задължения на общинските болници възлизат на 100,270 млн. лв., а просрочените задължения са на стойност 44,178 млн. лв. Днес Министерство на здравеопазването съобщи, че ще отпусне  28,5 млн. лв.  за дейности, извършвани от общинските болници по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г. Със сумата ще бъдат финансирани дейности по оказване на спешна медицинска помощ, дейности, попадащи извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, осъществявани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната; дейности, свързани с медицинската експертиза  и други. Броят на субсидираните лечебни заведения се очаква да надхвърли 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната.

4 Отзиви

  1. поморие

    Ама тази сграда болница ли била? Никакъв надпис няма.

  2. "Най-съществената причина за тежкото финансово състояние на общинските болници е, че работят по цени на клиничните пътеки от 2006 г., като през това време само минималната работна заплата се е променила…"
    Това е невярно! А, защо тези болници работят на цени от преди 12 години, така и не става ясно?! Знаете ли какво е увеличението на бюджета на НЗОК за това време? Заплатите са нараснали, както и здравните вноски, които не постъпват в Общинските болници?!

    „Крайно време е да се намери нов финансов инструмент, който да измести клиничните пътеки. В началото те бяха създадени като гарант за качество, не се превърнаха в инструмент за разплащане“
    Това е инструмента, но той не се използва по предназначение! Ако не искаш дадена система да не проработи, то ще намираш причини, тя да не сработва! Не сме ги създали Ние, Г-жо! Ние просто направихме copy-paste! Реално инструмента е измислен точно преди 100 години!
    Един въпрос Г-жо,
    Вярвате ли, че със здравни вноски може да управлявате болнично заведение с повече от три пътеки, и персонал който липсва?!

  3. Наблюдател

    Жалко,защото има добри лекари в тази болница,и сестрите са на ниво.Дано да се оправи проблема.В Поморие трябва да има общинска здравна сграда.

    • Проблемите няма как да бъдат Решени от хора, които ги създават!
      Тяхната цел е съвсем различна от Вашите очаквания, или желания!
      И защо Поморие, когато е Общинска болница?
      Ако Поморие иска да има, то ще трябва да промени политиката си, не сградите!
      Интересното, е че докато болницата е във фактически фалит, печели проект за саниране?!