НАБЧ: Икономическо обвързани медии разпространяват фалшиви новини

Медии, за които е доказано, че са обвързани с икономическите интереси на издателите си разпространяват фалшиви новини. Последният пример за публикуването на откровени лъжи е интернет изданието на издаваният от собственика на „Овергаз“ Сашо Дончев вестник „Сега“ – ,, www.segabg.com”.

 

На 25.01.2018 г., интернет страницата www.segabg.com, публикува статия със следното заглавие:,,В “ниви” край морето пак ще може да се строи’’. От Национална асоциация Българско Черноморие категорично заявяваме, че това заглавие е лъжливо, независимо дали то е пуснато умишлено по този начин или заради непознаване на нормативната уредба от страна на журналистите във в. „Сега“. В ниви покрай морето, покрай реките, покрай планините, никога не е било възможно да се строи, освен селскостопански постройки за нуждите на селското стопанство по параметри дадени от закона.

 

В статията е записано още: ,,…В земеделските земи, които през последните години са били със сменено предназначение….”. Игнорирайки некомпетентността на журналистическия текст, в който думата ,, сменено’’, правилно трябва да се запише „променено“, това значи, че тази земя не е вече земеделска, а урбанизирана. Лъжа е и следното твърдение: ,,…да се иска разрешение за строеж в ниви…”. Българското законодателство не позволява в ниви да се строи, освен за определени селскостопански постройки при определени параметри.

 

Промяната на Закона за посевния и посадъчния материал се извърши с цел намаление на административната тежест. Това изискваше и промяна на още 15 Закона, един от които бе и Закона за опазване на земеделските земи. Тази промяна на ЗОЗЗ касае имоти  на дребни собственици на територията на цялата държава, а не както се твърди в статията ,,… Предложението за на практика безсрочно разрешение за бетониране на крайбрежието…”.

 

По-надолу статията внушава, че Закона е предназначен за ,,…окончателното бетониране на Черноморието…”. Тази лъжа разпространявана от ,,природозащитни’’ НПО е идентична с лъжата за застрояване на Пирин. Групата на ПП ,,Да България”, ПП ,,ДЕОС”, ПП ,,Зелените” и ПП ,,ДСБ”, подпомагани от медиите ,,Сега“, „Клуб Z“, „Зелен дневник“ и др., най-редовно разпространяват фалшиви новини за унищожаване на българската природа. Те не отчитат факта, че има и български семейства притежаващи имоти, с които трябва да развиват своя бизнес за да изхранват себе си и своите деца. Болшевишкия подход за унищожаване на частната собственост е идентичен с прогонване на хората от техните имоти, чрез „природозащитни“ акции.

 

Редовните протести на групичката „природозащитници“, се препокрива и с протестите за приемане на Истанбулската конвенция. Унищожаването на частната собственост и посегателството върху битността и моралните ценности залегнали в основите на четирите най-големи религиозни общности в България- Източно православие, Мюсюлманство, Католицизъм и Протестантство, не може да бъде прието спокойно и равнодушно.

 

Когато става въпрос за индивидуален бизнес интерес на собственик на някой от горе посочените медии, то тогава протестиращите „природозащитници“, споделящи джендър философията, забравят за природата. Фирма свързана с г-н Сашо Дончев, желае чрез сондиране в Добруджа, на територията на Община Генерал Тошево да добива природна газ. Сондажите преминавали през водоносния слой. Местните жители направиха референдум ,,ПРОТИВ“ и протестират против инвестиционните намерения на фирмата свързана с г-н Дончев. За опазване на Генерал Тошевската природа „природозащитници“, джендъри и т.н. не организират протестърски действия.

 

Всички тези действия показват, че икономическо обвързаните медии и техните издатели изповядват една единствена мантра и тя е „Моето си е мое, чуждото е общо“.

Лъжливата статия може да намерите тук: https://www.segabg.com/article.php?id=890662

НАБЧ