9-годишната Натали от Бургас все още чака спасението си

2111547544

Майка от Бургас търси помощ за лечението на детето си, което се нуждае от средства за спешна операция в чужбина. 9-годишната Натали страда от рядка форма на заболяване, тя е с вродена болест на червата, която е разновидност на синдрома на Хиршпрунг, и тоскичен мегаколон. Болестта  е увредила голяма част от стомаха ѝ, и детето не може да се храни. Приема единствено течности през система, но продължителното ѝ ползване води до непрекъснато запушване на абокатите. „Всеки ден е мъчение за нея, тя вече няма здрава веничка, където да ѝ се включи системата“, каза майката на Натали – Калояна. „Другият кошмар е, че тя живее в постоянна болка, на обезболяващи, не може да спи, всеки ден се борим за оцеляването ѝ.“

Един от хората, които помагат на Натали, е певицата Ажда Чаушева, дъщерята на Мустафа Чаушев. Тя продаде мотора си в полза на Натали.  Ажда среща Калояна на благотворителен концерт преди две години. Тя е свидетел на усилията на майката да убеди лекарите, че детето може да бъде излекувано. „Тя се върти в един омагьосан кръг, защото някои ѝ обещават, след което се се отказват, други абсолютно отказват, трети казват, че е по-добре да го остави някъде в дом, което е просто недопустимо да се каже за такова дете на една майка“, каза певицата пред Би Ти Ви.

Много хора се интересуват от кампанията и помагат, в нея са се включили групите „Шофьори Бургас“ и „Бургаски мотористи“ и други хора с добри сърца. Ще се включат след ваканцията и учениците от английската гимназия в Бургас.

До този момент са събрани около 16 300 лв. от DMS номера и 27 хил. по банков път. Цялата необходима сума за операцията обаче е 39 хил. евро. За следоперативния период ще са нужни още средства.

Натали се нуждае от съвсем рутинна операция, но лекарите не се съгласяват да я направят заради придружаващите заболявания на детето – церебрална парализа и аутизъм. „Всъщност лекарите-коремни хирурзи, които биха могли да ѝ помогнат, се броят на пръстите на едната ръка, всички те отказаха по един или друг начин да направят операцията. Единствено се съгласиха лекари от една пловдивска частна болница, но се оказа, че  административно няма как да я направят и в последния момент се отказаха“, каза Калояна. В България няма как да стане, затова лапароскопската операция може да се осъществи в Германия, в Университетска детска болница в Берлин.