Изпълнителите на пътя Поморие – Ахелой: „Пускаме движението преди активния сезон“

Разширението на пътя Поморие – Слънчев бряг ще е готово за началото на активния туристически сезон. Това стана ясно на среща между  изпълнителите на строителните работи и народните представители от ПП  ГЕРБ-Бургас – Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Ася Пеева, Галя Василева  и Иван Вълков, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ-Бургас. На нея бяха поканени още областният управител на Бургас –  Вълчо Чолаков и директорът на ОПУ – Бургас инж. Митко Порязов. Бургаските депутати настояха да направят пълен обход на изграждания  маршрут. Работите по уширението на 5-километровия участъка между Поморие – Ахелой вървят по план и няма забавяния, коментираха техническите лица от фирмата изпълнител – “Пътстрой Бургас”. В момента се правят водостоци за преминаване на земноводни и влечуги под нивото на пътя, тъй като трасето е в близост до две защитени зони по “НАТУРА 2000”.
Едновременно се работи на две места по изграждане на основата за второто пътно платно от Поморие до Ахелой, така във всяка посока ще има по две ленти за движение. За реализация на уширението на трасето са изместени  електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели. През април ще започнат асфалтовите работи, които ще продължат около месец, а след тях довършителните – съоръжения за защита на преминаващите птици, както и такива за шумозащитни пана, обясниха още строителите.
До изграждането на обхода на Поморие, новото четирилентово трасе ще бъде  привързано към стария път I-9 Бургас – Слънчев бряг.
Депутатите спряха последователно на няколко от възловите точки, в които изпълнителите са струпали много техника. Една от тях бе мястото за пътен  надлез, който ще осъществява връзката между Тънково и Ахелой, а другата до река Ахелой, над която в момента се изгражда мост. Обходният път ще е изцяло ново трасе с две големи съоръжения. Ще се изгради и нова пътна връзка с кръгово движение, която ще свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой с главния път I-9, както и пътна връзка свързваща Ахелой и Слънчев бряг малко преди кръговото кръстовище за Равда.
От изпълнителя на обхода “Трейс Груп Холд” АД се похвалиха, че напредват с бързи темпове поради меката зима. Изместени са 90% от инженерните мрежи. Проводимостта на изграденото ново трасе е малко над 3,2 км, а до кръговото движение на Равда остава около километър. Пред депутатите, строителите се ангажираха да пуснат движението по пътя предсрочно за началото на активния летен сезон и се надяват, че времето ще е
благоприятно за работа.
„Идеята е двата обекта да се пуснат едновременно, въпреки че срокът за изграждане на обхода на Ахелой е 12 месеца – до около края на октомври. Видимо е, че изпълнителите са напреднали значително и работят много отговорно.“ отбеляза народният представител Димитър Бойчев.
Изграждането на четирилентов път от Бургас до Слънчев бряг е приоритет на народните представители от ГЕРБ-Бургас от години. Те търсиха подкрепа от различни институции, за да се стигне до етапа на реално изпълнение. Проектирането, съдебните процедурите и намирането на финансиране продължи 7 години.
Стойността на реконструкцията на отсечката от Поморие до Ахелой е близо 21,5 млн. лв., а на обхода на Ахелой – 23,2 млн. лева. Средства са осигурени от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“.
„Когато обходът бъде готов, голямата тапа на Ахелой ще падне и хората по най-натоварения национален път ще бъдат максимално облекчени по време на своите пътувания. За нас остава удовлетворението от това, че поехме ангажимент да сложим край на задръстванията по пътя между Слънчев бряг и Бургас и скоро това ще се случи.“ – добави народният представител от ГЕРБ-Бургас и член на парламентарната Комисия по транспорта Иван Вълков.