Прокуратурата установи изтезание в детска градина “Брезичка” в Бургас

Районната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство по случая с малтретирането на деца в детска градина „Брезичка”.

То е във връзка с излъчени от медиите видео материали, съдържащи упражнено насилие над деца. Проверката на прокуратурата е установила престъпление по член 187 от Наказателния кодекс. А въпросният член гласи, че „Който изтезава малолетно или непълнолетно лице, намиращо се под негови грижи или чието възпитание му е възложено, ако извършеното не представлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с обществено порицание”.

Районна прокуратура – Бургас е възложила на разследващи полицейски служители да извършат необходимите процесуално- следствени действия, с цел събиране на доказателства, след което да докладват на наблюдаващия прокурор. Към настоящия момент няма привлечени лица към наказателна отговорност.

Миналата седмица видеозапис със скрита камера показа шокиращи методи на възпитание на 4 и 5-годишни деца от две от учителките – с викове, шамари и обиди.
След скандала родители в цялата страна се организираха на протест срещу насилието в детските градини.
Първата проява е утре в Бургас.