Успехите на бургаския шахмат през 2017 г.

Дванадесет златни медали спечелиха играчите на Шахматен клуб (ШК) “Бургас 64” през 2017 г. Отличията са в категориите “жени”, “момичета и момчета до 14 години” и “отбор до 12 години”, като последните имат и сребърен медал. Това стана ясно на годишното отчетно събрание на клуба. Състезателите донесоха още сребърни и бронзови отличия и при по-малките в категории до 12, 10 и 8 години. Успехите са по класически шах, ускорен и блиц.

При високото  спортно майсторство бяха завоювани редица индивидуални и отборни държавни титли. Младите надежди на клуба Ефим Кан, Стилян, Костадинов, Явор Николов, Николай Желев, Иванина Андонова, Жасмина Кондева, Виктория Златева, Иван Иванов и Цветан Стоянов достойно се представиха на всички състезания през годината. Вячеслав Тиличеев спечели всички турнири, в които имаше възможност да учства. Виктория Букхтеева също направи няколко много силни турнира и завоюва престижни награди.

Най изтъкнатата шахматистка – майстора на спорта Нургюл Салимова, постави държавен рекорд, като взе държавната титла за жени едва на 13 години и 9 месеца. Освен това спечели държавните титли по класически, ускорен и блиц шах във възрастовата си група, както за момичета така и за момчета. През лятото беше поканена в световния отбор на звездите за мач срещу отбора на САЩ. Тя беше единственото момиче от Европа удостоена с тази чест.

На световното първенство за девойки до 14 години Нургюл Салимова зае пето място и малко не и достигна да се окичи отново със златото. В края на 2017 г. Нургюл спечели първо място за жени на силния международен турнир в град Задар, Хърватска и покри втората си норма за международен майстор. Тези нейни успехи направиха впечатление на организаторите на най-силния шахматен турнир в света – Вайк ан Зее, Холандия, които я поканиха да участва в осемдесетото издание на това изключително събитие, наред с такива шахматисти, като световния шампион Магнус Карлсен, Вишванатан Ананд, Владимир Крамник и още други играчи от топ 20 на световния шахматен елит.

“И за изминалата година бургаският клуб за пореден път е сред водещите шахматни клубове в страната и в трите направления на своята дейност – работа за масовизиране на спорта, високо спортно майсторство и организация на престижни международни прояви. По масовизиране и пропагандиране на осъзната спортна дейност, първоначална подготовка получиха над 300 деца на възраст от 4 до 14 годишна възраст. Организирани бяха традиционните за клуба ежегодни турнири”, коментира председателят на ШК “Бургас 64” Живко Жеков.

Ръководството и играчите на клуба благодарят на всички, които им помогнаха да представят възможностите на състезателите в различни турнири. “Подкрепата от Община Бургас и бизнеса ни е изключително важна, за да могат децата на града да носят славата на България в цял свят”, казва Живко Жеков.