Бургас ще спази традицията за конни надбягвания на Тодоровден

Неблагоприятните метеорологични прогнози за уикенда не уплашиха организаторите на съботния празник на Конната база в Бургас, посветен на Тодоровден. Някои от големите клубове в страната отмениха плануваните мероприятия заради очаквано лошо време. В Бургас традицията ще бъде спазена и след 10.00 часа базата ще чака всички, които искат да се насладят на елитни коне и релакса от досега с тях. Освен с демонстрационни паркури на състезатели, празникът ще бъде запомнен с безплатна езда за децата.

         Първи на манежа ще излязат най-малките състезатели, които ще преодолеят препятствия на Х-паркур. Това са кръстообразно наредени бариери за по-лесно преодоляване. По-големите ездачи ще скачат на височини от 0,9 м и 1,10 м. Това са първите конни състезания за годината, които започват на минимални височини, характерни за началото на състезателния период.

След паркурите програмата ще продължи с най-вълнуващата част – езда на понита и коне. Под водачеството на възрастен, децата ще могат да усетят силата и енергията на красивите животни. Ездата е безплатна и обещава много емоции и незабравими спомени за всички любители на този спорт. От общинското предприятие „Спортни имоти“ са подготвили награди за участниците.

Тодоровден е един от най-тачените празници, ознаменуващи идването на пролетта. Традицията повелявала тогава да се извърши пролетен преглед на войската. От нейното състояние зависели военните планове на българската държава и сигурността на населението й. Смята се, че на този ден Светецът-покровител на конете Теодор Тирон съблича своите девет кожуха, качва се на белия си кон и се запътва към Бога с молба. Когато стига при него, светецът слиза от коня, забива копието си до животното, а самият той влиза в божиите покои, за да помоли Бог да изпрати лятото към земята. Приема се, че с този ден природата се подготвя за своето преобразяване и раждането на нов живот.