Руският патриарх идва в България за честванията за 3 март

Руският патриарх Кирил между 2 и 4 март ще участва на честванията в София на 140-тата годишнина от Освобождението на България от Османско робство, предава ТАСС.

„Патриарх Кирил от 2 до 4 март ще посети България по покана на българския патриарх Неофит и Светия синод на Българската православна църква по случай празнуването на 140-тата годишнина от Освобождението на България от Османско иго. В рамките на посещението патриархът ще участва в паметните мероприятия, ще отдаде почит на паметта на войните, паднали за освобождението на България по време на Руско-турската война от 1877-1878 г., ще извърши молебен в храм-паметника „Рождество Христово” на Шипка”, заяви прессекретарят на руския патриарх свещеник Александър Волков.

„Посещението на патриарх Кирил ще послужи за укрепването на двустранните отношения между руската и българската църкви, ще засвидетелства особената роля на православието в многовековните братски отношения на нашите народи”, поясни той, цитира Кросс.

Очаква се, че патриарсите Кирил и Неофит ще проведат съвместна литургия в храм-паметника „Александър Невски” в София. Също така руският патриарх ще се поклони на светите мощи на св. Серафим в българската столица.