Видка Либчева с изложба в галерия “Поморие”

Изложбата живопис и художествен текстил в галерия “Поморие” бе представена  от  Ангелина Мерджанова.

vidka

Изложбата под мотото „Нежно настроение” представи 55 творби, включваща живопис и художествен текстил в различни формати. Във витрината първата картина е с макове, но творбите на Видка представляват своеобразен начин да се прескочи разбиране за пейзажа. А интерпретацията на елементи или цели творби върху текстилни материи, е друг негов изказ, съчетаващ естетичното с функционалното. Като в основата е симбиозата между съвременните и традиционните техники за декориране, които показва за първи път в галерията „Поморие”. В галерията изложбата е съчетание от живопис с доизграждане на формите с  художествен текстил, които връщат съзнанието на зрителя към естетичното.
”Нежно настроение” е и провокация към зрителя – отклоненията от нормалния курс или модел са зрими, както по отношение на условното третиране на природните форми, така и на тяхното цветово и пластично изграждане.

Изложбата на Видка е стремеж да се изобрази не просто природата, а човешкото присъствие в нея, нейния пулсиращ ритъм, който въздейства индивидуално на всяка от тях, за да бъде пренесена емоцията чрез платното или текстилната художествена материя у зрителя.
Съвкупността от знания, мисли, чувства, стремежи, надежда у художничката отвежда към тяхното индивидуално разбиране и възприемане на „Нежно настроение”. Връзката между авторите излиза от житейските принципи, но комуникацията тук е постигната на едно друго ниво – движещата се творческа енергия.

В Поморие всеки творчески акт дълбоко в себе си има биографичен характер, свързан е с поредица от срещи, случки, събития, пътувания, които макар и не буквално отразени, носят онази магнетична енергия и чувствителност, действат осезаемо и внушават една или друга емоция. Така в пейзажите са закодирани определени емоционални състояния, очакващи от зрителя съпреживяване и се превръщат в споделения спомен от изложбата „Нежно настроение”.

Максим МОМЧИЛОВ