Ще има ли български праскови тази година

Реколтата от праскови в Сливенско е под въпрос. Заради големите температурни разлики в последните седмици овошките измръзнаха. Над 70% са засегнатите дървета. Долината на прасковите тази година ще остане без праскови, съобщават земеделци пред Нова телевизия.

В Сливенско не са виждали подобно поголовно измръзване на овошките повече 30 години.

„Поражението е 100%. Да не кажа и да се вади градината догодина. Листът вече почва да се развива, подава се отдолу, обаче на плодната пъпка е спряло развитието, измръзнала е. Тази година нулева година. Поне разходите да избием, но и разходите няма да избием”, оплаква се Васил Василев, земеделски производител.

Загубите за стопаните са за стотици хиляди левове.

„Ако държавата помогне някой лев, помогне. Ако ли не, банките, кредити и така нататък”, казва Иван Митев, земеделски производител.

Земеделците не могат да разчитат и на застраховка на продукцията си.

„По това време на годината, застрахователните компании не сключват застраховки. Те тръгват чак от май месец”, обяснява Йордан Стойков, земеделски производител.

Производителите очакват оценка на щетите от комисия към Областната земеделска служба.

„Въз основа на тези данни, които ще получат от министерството, се надяваме да получим някаква държавна помощ”, казва Коста Петров, председател на Сдружение „Българска праскова”.

В област Сливен се отглеждат над 20 000 декара с праскови. Тази година обаче ще се разчита на внос.

1 коментар

  1. Държавата няма да помогне добри хора! Държавата прави всичко възможно да ликвидира частната инициатива, и най-вече в селскостопанския отрасъл! Не знам слепи ли сте, глухи ли сте, или наивно вярващи, както преди има няма 80 години когато ви взеха земите и ви сваляха звезди посред бял ден, а през нощта се озовавахте в някое "общежитие"?
    Как очаквате от хора, които са собственици на търговски форми, доставчици на плодове и зеленчуци от Държави, които не са дори в ЕС, и които са и Държавни служители на всичкото отгоре, да Ви помогнат?! Тези хора коват Закони против Вас, против всички добри люде, които искат да останат и за развиват нещо в тая изокрубена Държава! А, вие ще искате помощ от тях? Ами по вероятно е да задължат поколенията Ви, на които ще им се наложи да продадат на тях земите Ви, от колкото да "разрешат" на банките да Ви отпуснат подобаващ кредит! Колкото до политиците, по-горе ясно казах, защо не трябва да очаквате помощ от тях!