Синя луна ще наблюдаваме на 31 март

През 2018 година имаме възможност да наблюдаваме два пъти явлението “Синя луна”. Това е термин, с който учените отбелязват второто за един месец пълнолуние и няма нищо общо с цвета на нашия спътник. Луната наистина е синя, но това се дължи на фини прахови частици в атмосферата.

На 31 март 2018 година ще имаме възможност да видим това явление за втори път тази година. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по веднъж на всеки месец, но в някои години, както и сега, се появяват по две пълнолуния в един месец.

Явлението на 31 март ще се повтори чак през октомври  2020 година, показва календарът на астрономическите събития. Астролози съветват при възникване на това явление да не се претоварваме с работа, да не започваме нова и важна работа, докато не приключим старата.

Според тях, енергията на пълната Луна е предимно отрицателна. Лекарите пък смятат, че при пълнолуние хората се оплакват от влошаване на физическото и психическото си състояние. Особено предпазливи трябва да са хронично болните, както и тези, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.