Международният ден на птиците бе отбелязан в Поморие

birdwatching-1Международният ден на птиците се празнува по целия свят от 1906 г. Решението за обявяването му за специална дата е прието на 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици.

Сдружение „Зелени Балкани“ отбеляза събитието на 30 март 2018 г. от 15:00 ч. в Посетителски център „Поморийско езеро“ в гр. Поморие с участието на учениците от клуб “Млад пътешественик” от СУ “Иван Вазов”-Поморие. Децата имаха възможност да се запознаят отблизо с птиците на Поморийско езеро – орнитологично важно място и защитена зона за опазване на дивите птици от общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Научиха повече за значението на езерото за гнездящите и мигриращите птици.

Благодарение на новата специализирана система за видеонаблюдение в Посетителския център, изградена в рамките на проект „Видеонаблюдение на Поморийско езеро“, учениците опознаха отблизо някои от емблематичните обитатели на солената лагуна като гривестите и речните рибарки, кокилобегачите и саблеклюните. Специалният ден беше допълнен с наблюдението на гривеста рибарка, маркирана с цветен пръстен, излюпена в колонията на Поморийско езеро през 2011 г. и наблюдавана последно през юни 2014 г.

Посещението завърши с разказ за завръщането на белошипата ветрушка сред видовете гнездящи в България след като повече от 20 години вида беше считан за изчезнал.