България се присъединява към съвместния център на НАТО за киберзащита

Правителството одобри присъединяването на Министерството на отбраната към два меморандума, подписани през 2008 г., за създаването, организацията и функционирането и за функционалните връзки на Съвместния център на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности за киберзащита.

Центърът е със седалище в Талин, Естония, и към момента в него са представени 18 държави, а други четири – България, Румъния, Норвегия и Швейцария, са в процедура по присъединяване. Основна задача на центъра е подобряване на капацитета, сътрудничеството и обмена на информация между НАТО, страните-членки и страните партньори в областта на киберотбраната чрез образование, научноизследователска и развойна дейност, анализи и консултации.

Присъединяването на България ще способства изграждането и развитието на национални оперативни способности. Допълнително се създават възможности за изграждане и усъвършенстване на експертен капацитет в областта на киберсигурността чрез заемане и ротиране на една мандатна офицерска длъжност, както и възможности за участие на национални експерти в специализирани курсове и инициативи, които центърът провежда целогодишно.