Външните министерства на България и Оман ще подпишат меморандум за разбирателство

Правителството одобри проекта на Меморандум за разбирателство за провеждане на двустранни консултации между министерствата на външните работи на България и на Оман.

Документът създава правна рамка за съгласуване на политически насоки за по-нататъшно развитие на българо-оманското сътрудничество. По време на срещите страните ще извършват оценка на теми от взаимен интерес, включително в сферата на политическите отношения, икономиката, културата, технологиите, науката и образованието и ще обменят мнения за пътищата за тяхното укрепване.

С друго решение кабинетът упълномощи вицепремиера и министър на външните работи да подпише Споразумение между правителствата на България и на Оман за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически, специални и служебни паспорти. Проектът на споразумението е одобрен през юни 2016 г. и се очаква с влизането му в сила да бъде даден тласък на политическия диалог и бизнес контактите между двете държави.