По-важното е не дали ще създадете партия, защото партията е средство, тя не е цел сама по себе си. Ако не смените системата, нищо не правите”. Системата не може да бъде сменена от елемент на системата, допълни той.„Аз съм известен като скептик и смятам, че само пълното изразходване и бих казал рухване на сега съществуващия порядък може да доведе до нов. Трябва да помогнем на този процес обаче”

По темата за отношенията с Русия, проф. Христов заяви, че трябва да се търсят точки на съприкосновение с руската страна и австрийският канцлер вече го е направил.

„Ние имаме редкия шанс да продължим пробива в това отношение, защото другото нещо го каза изключително уважаваният от мен проф. Коен от Нюйоркския университет – в края на този път от хитрини има само едно нещо и то се нарича война. Искам да видя кой е този бабаит, който ще тласне нашата страна по този път.Всяко мълчание или всяко съучастие, дори с пасивно поведение, допринася това да се случи. Става въпрос за това, че светът действително е на ръба”, цитира Кросс.

В коментар на ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, социологът каза, че те са абсолютно противозаконни.

„Те противоречат на всички норми на международното право, най-вече на устава на ООН. Второ, те за пореден път показаха, че Съветът за сигурност на ООН и самата организация ООН е очевидно „книжен тигър”, да използваме думите на Мао Дзе Дун. Трето, очевидно е, че силата на правото се замества с правото на силата. Четвърто, очевидно е, че правото на силата срещна друга сила. В Сирия се случи точно това.

Нещастната сирийска земя, за съжаление, и великолепния и сирийски народ станаха изкупителна жертва на грамадно геополитическо противопоставяне на древната сирийска земя, което до скоро беше между ислямисти и сирийска армия и ирански военни или паравоенни части, но има огромна опасност това да прерасне в челен сблъсък”.