Вие сте тук: Начало » Водещи новини » Нови винено-кулинарни и СПА дестинации в Бургаска област
  Нови винено-кулинарни и СПА дестинации в Бургаска област

  Нови винено-кулинарни и СПА дестинации в Бургаска област

  Близо 90% е регистрираният ръст при посещенията на обекти в наложените културно-исторически дестинации през последните години. След винено-кулинарните и културно-исторически дестинации се разработва национален проект за 7 балнео и СПА дестинации. Тази информация получи депутатът от ГЕРБ-Бургас Ася Пеева в отговор на питане към Министерството на туризма, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ-Бургас.

  Една от основните заложени цели в управленската програма на правителството е стимулирането на устойчиво развитие на туризма и редуциране на регионалните диспропорции в развитието на сектора чрез популяризиране на културно-историческото наследство и туристическите атракции и развитие на специализираните видове туризъм.

  За област Бургас това са балнео, еко, селският („slow“) и виненият туризъм. Те дават възможност за удължаване на туристическия сезон и превръщането му от летен в целогодишен – обърнат най-вече към вътрешния турист.

  По данни на Министерството на туризма за първите 2 месеца на 2018 година, ръстът на нощувките реализирани от български граждани е 5,5% (975 хил. души), а този на приходите от нощувки почти 11% (над 43,5 млн. лв) в сравнение с данните от предходната година.

  „Разработването на нови туристически дестинации и най-вече такива за винен и селски туризъм, ще стимулира местното производство. Хубаво е, че започна да се развива държавна политика за промотиране на алтернативни туристически продукти и дестинации. Това е изцяло в полза на малкия и среден бизнес на местните общности.“ – подчерта народният представител Ася Пеева, която е родена и живее в Поморие. Винопроизводителите от Поморийско традиционно са сред първенците в страната по качество на продукцията и всяка година обират наградите както на български, така и на световни изложения.

  Според министър Ангелкова, качество на цялостния туристически продукт зависи най-вече от доброто съчетание на конкурентните предимства на страната като туристическа дестинация. Това мотивира нуждата от поставянето на характерните продукти и вина за дадения регион под особен фокус.

  Близо 1/3 от трайните впечатления на туристите в световен мащаб са пряко свързани именно с консумираните продукти по време на престоя в съответната дестинация за почивка. Почитателите на тематичния туризъм оценяват високо местните специалитети и регионалните сортове вино, като много често положителното гурме преживяване е причина за повторно посещение на дестинацията. Проектът на Министерството на туризма е определил дванадесет дестинации съчетаващи традиционните винени напитки и характерната кухня за съответния регион от над 50 общини, обхващащи повече от 100 туристически обекта на територията на страната.

  2 от тях включват общини от Бургаска област –  “Южно Черноморие”- обхваща Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Царево и 10 туристически обекта, а “Източна Тракия” ще обхваща Стара Загора, Сливен, Ямбол и Карнобат заедно с 8 туристически атракции.

  Финалният вариант на виненокулинарните дестинации ще бъде обявен през есента на тази година, като те ще бъдат дигитализирани и представени пред туристическия бранш и местните власти.

  Горе