Подготвят се законодателни промени срещу кражбите на коли

По-сурови наказания за отнемане на автомобили и по-ефикасна превенция имат за цел законодателни промени, които в момента се подготвят – това става ясно от отговора на министъра на вътрешните работи Валентин Радев на въпрос, поставен от народния представител Диана Саватева, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ-Бургас.
В рамките на седмичния парламентарен контрол Саватева, която е член на Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност, попита Радев, какви тенденции се открояват при извършването на това престъпление и как МВР работи за повишаване на разкриваемостта.
Противозаконното отнемане на превозни средства е в регистъра на криминалните деяния, които в повечето случаи се извършват от добре подготвен контингент, често организиран в престъпни групи, обществото е чувствително към тези посегателства, тъй като те причиняват сериозни имуществени вреди, подчертава във въпроса си народният представител.
Бургас и курортите по Черноморието са сред зоните с най-много отнемания, става ясно от отговора на министър Радев. През 2017 г. обаче се наблюдава намаление с около 29 процента на регистрираните посегателства в страната, както и по-висока разкриваемост.
2023 са отнетите коли през последната година срещу 2820 за 2016 г. като разкритите престъпления са 248 срещу 254 (в проценти 13,68 срещу 9,81).
През последните години се забелязва тенденция да се отнемат все по-скъпи коли от по-луксозни марки,  подчерта министърът. Престъпният контингент предпочита марката „Мерцедес“, следват колите от „Фолксваген груп“ („Ауди“, „Фолксваген“, „Порше“, „Сеат“), както и „БМВ“.  Запазва се тенденцията по-скъпите да се преправят с нов номер на рама и двигател. После  се препродават на вътрешния или външния пазар.  По-старите се разфасоват на части.
Активизирането на проверки по автоморги и разкриването на незаконни депа е една от линиите на работа на МВР, другата е насочена към повишаване на квалификацията на криминалисти и експерти.
Ще бъдат предложени законодателни промени за създаване на регламент в сервизната дейност и търговията с авточасти втора употреба, твърди в отговора си министър Радев.  Те са включени в законодателен пакет, подготвян от междуведомствена група на три министерства – вътрешно, регионално и транспортно. Другата законодателна промяна е насочена към НК – създаване на квалифициран състав на кражба, когато предмет на посегателството е моторно превозно средство.
Въвеждането на състав кражба ще подейства респектиращо на престъпния контингент,  има многобройни случаи, в които житейски нелогично  да се говори за противозаконно отнемане, след като е пределно ясно, че престъпникът е взел колата не просто да се повози и после да я върне, коментира народният представител.