Гергьовден-празник на Поморие (видео)

Богомолци от цялата страна се стекоха днес в Манастир „Свети Георги Победоносец“в Поморие, който има храмов празник. В манастира се съхраняват много ценни образци на иконографското изкуство от 18 и 19 век. Храмовата икона на “Св. Георги” е рисувана от помориеца Темистокъл Диамандопуло Зограф
Една от най-ценните светини в манастира е аязмото с вграден барелеф на Св. Георги.  Стотици са миряните, дошли в днешния ден  да запалят свещ  и да се помолят пред иконата на Свети Георги за здраве.

На територията на община Поморие общо 623 са мъжете, носещи името Георги. Най-възрастният от тях е на 88 години, а най-младият – все още няма навършена дори една. Честит имен ден на всички, които имат имен ден днес!

Гергьовден обаче е специален не само за имениците, но и за всички жители на общината, защото през 1991 г. тогавашната Временна управа на общината възстанови честването на патронния празник на Поморие.

Със света литургия в манастир “Свети Георги”, отслужена от Сливенският Митрополит Йоаникий и християнския обичай Петохлебие,  Поморие отбеляза празникът на града- Гергьовден.

„Гергьовден е много ценен ден за нас, поморийци, защото Свети Георги е наш патрон, символ на доброто и победата над злите сили. Заради това този град е благословен, а хората са добри и гостоприемни. Нека с много вяра, търпение и упоритост, водени от нашия закрилник, да развиваме все повече нашия прекрасен град“, каза кметът Иван Алексиев. И тази година той посрещна редица официални гости, пропътували хиляди километри, за да уважат събитието, а именно представители на местната власт от Русия, Гърция, Унгария, Румъния и Турция.

Вижте видеото:

Сред официалните гости на празника днес бяха: г-жа Георгия Бонто Токали от град Нео Анхиало, зам. кмет на община Волос, Гърция, Валентина Глушкова – зам. кмет на гр. Троицк, адм. обл. Москва, Сейбахатин Вардар – кмет на град Инедже, Турция, Адем Севин – зам кмет на град Къркларели, Турция, Миклош Керекеш – кмет на град Аяк, Унгария, народните представители Ася Пеева и Димитър Бойчев, почетният гражданин на Поморие проф. дмн. Николай Янев и кметът на Първомай Ангел Папазов. Всички те поздравиха поморийци за празника, като поздравителни адреси бяха прочетени и от името на Президента на Република България Румен Радев и от Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Особено мил жест към поморийци направи кметът на унгарския град Аяк Миклош Керекеш. Той се бе подготвил и поднесе приветствията си на български език, завършвайки с Вазовите думи: „Не се гаси туй, що не гасне“.

С това изненадите за Гергьовден не приключиха. Председателят на Общински съвет Адам Адамов посрещна на сцената 90-годишната народна певица Янка Танева, която с решение на Общински съвет през месец април бе удостоена със званието „Почетен гражданин на Поморие“. Днес официално й бе връчен почетния плакет и кошници с цветя. В отговор на признателност народната певица от Каблешково изпя две от емблематичните песни, а част от присъстващите се хванаха на хорото.

Програмата продължи с концерт на Ансамбъл Пирин – Благоевград. Един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство- Ансамбъл „Пирин”. След техните изпълнения кръшни български хора се извиха в градинката пред читалище „Светлина 1939“, на които се хванаха много жители и гости на празника на Поморие, с което настроението стана още по-празнично.