Скандал заради възстановяването на пано с лика на Кольо Фичето

Скандал в Бургас заради възстановяването на пано с лика на Кольо Фичето. Заради финансови спорове строителната гимназия в града не може да реставрира знаково произведение на изкуството, което украсява фасадата на сградата, информира НОВА.

Образът на Кольо Фичето и един от неговите мостове се появяват на сградата на строителната гимназия преди повече от половин век. Автор на паното е художникът Енчо Рачев. Днес, 50 години по-късно, мостът и майсторът се разпадат.

Паното започва да се разпада, от него липсват цели фрагменти. Затова ученици и учители започват да събират пари за реставрация. Събрани са 15 000 лева.

Работата започва, след като училището сключва договор с дружеството на художниците, но не за дълго. Малко след старта авторът на паното Енчо Рачев търси правата си и иска да се включи в проекта.

Рачев и семейството му се притеснявали дали реставраторите ще се справят със сложната задача по възстановяването. Докато споровете продължават, времето за реставрация на паното изтича.

За да продължи работата, а и заради семейни проблеми, авторът към момента се оттегля от спора. Реновирането трябва да приключи най-късно до началото на юни.