Вие сте тук: Начало » Актуално » Продължава издирването на Боян Петров, който е в неизвестност от 10 дни
    Продължава издирването на Боян Петров, който е в неизвестност от 10 дни

    Продължава издирването на Боян Петров, който е в неизвестност от 10 дни

    Продължава акцията по издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите. Спасителите ще проверяват за възможни ниши около Лагер 3 – най-високия под връх Шиша Пангма.

    Вчерашната операция не даде резултат. В нея се включиха и хеликоптери, които не откриха и следа от алпиниста. Днес те няма да летят, за да не застрашат живота на катерачите, които ще търсят по земя. Такива ще има и в района на Лагер 2, предава БНТ. Над 100 са хората, които се включват за пореден ден в издирването на сънародника ни в Хималаите.

    Жената до алпиниста Боян Петров – Радослава Ненова, написа във „Фейсбук”, че е взела решение спасителите да не изкачват връх Шиша Пангма днес, за да не рискуват живота си. Тя предпочита на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив.

    „Вчера в много труден за мен разговор, взех решение да не се изкачва върхът днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда – за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи”, пише тя.

    „Затова, предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив”, обяснява Радослава.

    „Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване…, но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук насетне са техни”, допълни тя.

    „Поради големия поток от информация и коментари, която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите, имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост, или в книга. Едно е сигурно – написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян”, пише още Радослава.

    Горе