Вие сте тук: Начало » Политика » В отговор на бургаските депутати от ГЕРБ: Пътеки за достъп на хора с уврежданияще бъдат монтирани на 44 морски плажа

  В отговор на бургаските депутати от ГЕРБ: Пътеки за достъп на хора с уврежданияще бъдат монтирани на 44 морски плажа

  boichev5Процесът за осигуряване на достъп за хора с увреждания до плажната ивица и морската вода е напреднал.Направени са конкретни стъпки от страна на Министерството на туризма и концесионерите като между тях са сключени допълнителни споразумения за изграждане на пътеки, по които да се осигури придвижването с инвалидни колички. Това стана ясно в отговор на министъра на туризма на въпрос на бургаските депутати от ПП ГЕРБ Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Диана Саватева, Галя Василева, Ася Пеева и Иван Вълков по време на днешния Парламентарен контрол.

  Питането е провокирано от среща на представители на фондация “Щедрост за живот” с народния представител Димитър Бойчев в приемния му ден в Бургас. Те отбелязват, че в Бургас има осигурен достъп за хора с двигателни увреждания доалеите в Приморския парк. Монтирани са бетонни рампи даващи възможностза придвижване с инвалидни колички, но достигането до самата морска вода еневъзможно.

  В отговор какво е предприето за осигуряване на достъпна среда до черноморските плажове, министър Николина Ангелкова заяви, че през изминалата година са проведени консултации с организации на хората с увреждания за разрешаване на казуса. В процес на реализация са конкретни дългосрочни решения чрез задължения, които Министерството на туризма е вменило на наемателите и концесионерите на морските плажове с допълнителни споразумения към договорите им, в сила ощеот този летен сезон.

  Според тях, на 44 морски плажа следва да бъдат монтирани подходи и преместваеми пътеки, които да гарантират достъпа и придвижването по плажните ивици на хората с двигателни проблеми. Пътеките трябва да бъдат съобразени със специфичните характеристики на отделните плажове като релеф, повърхност и морски течения, а обслужващите ги водни спасители ще трябва да бъдат преквалифицирани.

  Министър Ангелкова подчерта още, че няма да се отстъпва от поетите ангажиментите и се предвижда интензивен контрол за спазване на договорните задължения на наемателите и концесионерите, включително – за монтиране на въпросните съоръженията за придвижване на хората с увреждания по плажните ивици.

  Димитър Бойчев, който е член на Комисията по икономика и туризъм в 44-то НС,  добави, че предприетите мерки от Министерството са адекватни, но трябва да се надграждат до осигуряването на равен достъп за всички желаещи да стигнат до плажовете и самата морска вода.

  Горе