Вие сте тук: Начало » Актуално » Златната маска на цар Терес ще бъде показана в Нощта на музеите в Бургас
    Златната маска на цар Терес ще бъде показана в Нощта на музеите в Бургас

    Златната маска на цар Терес ще бъде показана в Нощта на музеите в Бургас

    Погребална златна маска и пръстен-печат, за които се предполага, че са принадлежали на легендарния владетел на одрисите Терес, ще бъдат показани в центъра на зала „Трезор“ на Бургаския музей, съобщиха от Регионален исторически музей – Бургас.

    През 2004 г. в надгробна могила „Светица“ е открит богат гроб на висш тракийски аристократ. Сред погребалните дарове са предмети от злато, сребро, бронз, керамика, желязо. Открито е и воинско въоръжение – брони, мечове, върхове на копия, стрели. Една от най-ценните находки е масивна златна маска с тегло близо 600 г. Тя представя мъжко лице с буйна коса и брада. Заедно с нея е открит и златен пръстен с изображение на почиващ атлет.

    Гробните дарове са открити в зидан от масивни каменни блокове гроб. От скелета са открити само части от костите на тялото. Според мнението на проучвателя доц. д-р Георги Китов, погребаният е разчленен преди трупополагането и в гроба са поставени само части от тялото му, което свидетелства за орфически ритуал.

    Изложените предмети са част от фонда на ИМ „Искра“ гр. Казанлък и са единствените музейни копия на оригиналите, които се съхраняват в София.

    Изложбата ще бъде открита на 19 май, събота, от 18.00 ч. в Археологически музей (ул. Богориди 21) и е кулминация в програмата на РИМ-Бургас по случай Нощта на музеите.

    Горе