Почина Руска Митева

На 27.05.2018 г., на 91 – годишна възраст, почина Руска Митева – Почетен гражданин на Поморие, основател на Яворовата школа в Поморие, артист, педагог и общественик.

Погребението ще се състои на 28.05.2018г. от 12.00 ч. в Гробищен парк – Поморие.

Руска Митева е родена на 18 октомври 1926 г. в Поморие. Завършва прогимназия в родния си град, Девическа гимназия в Бургас и Институт за детски учителки в София с пълно отличие.

Руска Митева е сред емблематичните личности на града и има изключителен принос в областта на културата. Създател е на балетна школа, куклен театър и театрален състав в общинския детски комплекс /бивш Пионерски дом/. Режисьор-постановчик, сценарист и актриса е в редица спектакли.

Тя е основател на Яворовата школа в Поморие и подготвя десетки рецитатори – носители на награди, грамоти, поощрения и други отличия. Дълги години е ръководител на групи за художествено слово, възпитавайки поколения от отлични актьори.

Животът ѝ, отдаден изцяло на предучилищното възпитание на децата и едновременно на театъра и художественото слово, отрежда нейното място сред бележитите българки на нашето съвремие, които оставят трайни следи в обществения живот. Качествата й на ерудит, отличен педагог, прекрасен режисьор и артист обогатяват галерията от духовни личности, носители на възрожденския пламък и идеал.

В йерархията на своите ценности Руска Митева поставя на първо място уважението към личността. Особено към личността у всяко дете. За нея децата са жизнения тонус на живота й, в тях вижда бъдещето на България.

Поклон пред паметта й!