Апелативният съд на Бургас потвърди постоянния арест за стрелеца от Свети Влас

sydiqТричленен състав на Апелативен съд – Бургас не уважи жалбата на Кирил А. от Свети Влас да бъде пуснат под домашен арест или парична гаранция. Втората инстанция потвърди определението на ОС – Бургас, с което на обвиняемия е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Кирил А. е обвинен за това, че на 08.05.2018г. в гр. Свети Влас, обл. Бургас, в магазин за хранителни стоки, направил опит предумишлено да умъртви жена, чрез произвеждане на един изстрел с газ – сигнален пистолет  в областта на ухото, като деянието макар и да е довършено не са настъпили предвидените в закона и искани от дееца общественоопасни последици – престъпление по чл.116, ал1, т.9, вр. чл.115,вр. чл.18, ал.1, пр.2 от НК.

Според въззивния състав са налице всички законови предпоставки за налагане на най-тежката мярка за неотклонение на Кирил А. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за да се направи обосновано предположение, че той е автор на деянието. Реална е опасността от укриване предвид тежестта на наказанието, предвидено в закона за това престъпление – лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Фактите, че обвиняемият има постоянен адрес и е трудово ангажиран не са достатъчни, за да изключат опасността  той да извърши на ново престъпление. От изготвената по досъдебното производство съдебномедицинска експертиза за здравословното състояние на Кирил А. е видно, че няма пречки спрямо него да се приложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ в помещение на следствения арест гр. Бургас.

Определението е окончателно