Мария Статулова ще представи пиесата„Надежда сляпата” в Поморие

statulova_1На 28 юни, от 19.00 ч. на сцената на читалище „Просвета -1888” Мария Статулова ще представи своя моноспектакъл „Надежда сляпата”. Пиесата е по текст на Боян Папазов, написан специално за нея преди 34 години, в същата година когато получава награда за цялостно творчество на филмовия фестивал „Златната роза”.

Моноспектакълът на Мария Статулова представя характерно комедийната актриса в неочаквана светлина, подвластна на драматичните измерения на ролята й.
„Надежда сляпата” е моноспектакъл, който разказва действителната история на една жена от Габровския Балкан. Режисьор на пиесата е Възкресия Вихърова, която споделя: “Това е един божествен текст. Изключителна поезия, която разказва живота на една жена – една луда, щура… сляпа жена. Но както е казал Достоевски – повече лудост ни трябва днес. И тъй като целият народ, целият свят е полудял, аз смятам да дозираме лудостта в този спектакъл…”.

Действието се развива в дома за слепи хора, в който е настанена Надежда и протича на един деликатен детски бургаски диалект, великолепно претворен от Мария Статулова. „Лудият човек няма възраст и никога не се разделя с детското в себе си. Така е и с Надежда – детето в нея й помага да съществува. Тя преживява свирепия си живот без умиление, без оплакване и с усмивка на уста”, казва актрисата за своята героиня. Моноспектакълът протича в три части, в които преминава през различна цветова гама – от черното в началото през ярките цветове на пиянството в средата до червеното було на една сватба, която никога няма да се състои.

Под звуците на вълшебния кавал на Теодосий Спасов Надежда сляпата ще сподели своята истина за света – „Думите са енергия, някой ден, някой ще ги хване, ще ги чуй и ще каже – гледай какво имало на тази Земя, дето я няма вече”. „Надежда сляпата” – един моноспектакъл на Мария Статулова в читалище “Просвета 1888”-Поморие.