Йордан Маринов направи морето най-голямото събитие в Народното събрание

yordanХудожникът Йордан Маринов нареди изложба живопис под надслов „Морето! Най-голямото събитие!“ в Народното събрание. Българските народни представители имат удоволствието да видят платната на един от най-емблематичните художници и изявен маринист и да се насладят на  картините, пропити с безграничната му любов към морето. „Това е първата ми самостоятелна изложба в София и се радвам, че тя се представя именно тук – в Народното събрание“, каза  Йордан Маринов, който е удостоен със званието почетен гражданин на Поморие от 23.12.2014 г.

Изложбата бе открита от председателя на НС Цвета Караянчева, депутата Диана Саватева и председателя на ресорната комисия в парламента Вежди Рашидов.  Експозицията включва близо 30 платна и се представя в парламента по инициатива на народните представители от Бургас, съобщават от Народното събрание.

„Радвам се, че благодарение на нашите колеги от Бургас имаме възможността да подишаме малко морски въздух, да се насладим на красотата на картините на Йордан Маринов“, отбеляза Цвета Караянчева при откриването на изложбата. Тя подчерта, че „експозицията внася колорит, спокойствие и артистичност в българския парламент. С платната си Йордан Маринов убедително показва, че прословутия артистичен дух на хората от крайбрежието не е просто легенда, а силно присъствие в съвременното българско изкуство“, заяви председателят на Народното събрание.

Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов каза:“Като човек на изкуството, аз истински се радвам, че картините на мариниста Йордан Маринов се представят в парламента“.

А народният представител Диана Саватева отбеляза: “Днес в Народното събрание гостува един от най-емблематичните бургаски художници и изтъкнат маринист“. Тя подчерта, че творчеството му е познато на ценителите и галеристите не само у нас, но и по света. “Още при първия досег с платната му, ценителят забелязва изключителната прецизност, с която художникът се отнася към всяка линия и детайл. Но това е само началото на пътешествието в един свят, в който на съприкосновението между морето и брега е отредена главна роля…”