Бойко Борисов откри четирилентовия път от Поморие до Ахелой

Вече официално е открито разширението между Поморие и Ахелой, както и  и обходният път на Ахелой. Преди минути премиерът Бойко Борисов символично пусна движението по отсечката. Преди пускането на движението бе отслужен водосвет за здраве и безаварийно пътуване.

На церемонията по отриването присъстваха и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на община Поморие Иван Алексиев,  кметове  на съседни общини и депутати. На церемонията по откриването на пътя Поморие- Ахелой присъстваха и хора с увреждания, които са част от националния протест “Системата и убива”, за да разговарят  с политиците.

“Завършихме работата почти пет месеца предсрочно според поетия ангажимент и без компромис с качеството. Днес откриваме може би най-дългоочакваната отсечка по цялото Черноморие, която е важна за туризма и за безопасността на пътя”, каза министър Нанков по време на церемонията.

Премиерът Борисов и регионалният министър призоваха водачите за внимание и спазване на правилата.

Министър-председателят съобщи, че се очаква обжалванията по отчуждителните процедури от собствениците на имоти да завършат през август и тогава да започне строителството на последния участък от пътя Слънчев бряг – Бургас – обходния път на Поморие. Той трябва да бъде завършен до следващото лято.

Първокласният път I-9 е от изключително значение за Бургаския регион и с целогодишен интензивен трафик. През 2017 г. средно на денонощие в участъка между Слънчев бряг и Бургас са преминавали 19 327 моторни превозни средства. От тях 16 773 са леките автомобили, 1978 са товарните превозни средства, а 370 са автобусите. През миналата година най-натоварен е бил трафикът на 30 юни, когато по отсечката са преминали 36 057 моторни превозни средства.

Обходният път на Ахелой е по изцяло ново трасе и на него има две големи съоръжения. Едното е пътен надлез на общински път, който преминава над трасето на път I-9 и осъществява връзка между Тънково и Ахелой. Другото е мост над р. Ахелой с дължина 64 м. Изградена е и пътна връзка с кръгово движение, която свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой и път I-9 Слънчев бряг – Бургас.

Реконструираният 4,7-километровия участък от път I-9 Поморие-Ахелой между 212-ти и 217-ти км вече е с две отделни платна с по две ленти за движение в посока. В участъка има 11 малки съоръжения. Трасето пресича две защитени зони по „Натура 2000“ и поради това са изпълнени редица еко мерки, свързани с опазването на околната среда и биологичното разнообразие. Изградени са водостоци, монтирани са огради за земноводни и влечуги. В защитена зона „Поморийско езеро“ е изградена специална ограда дълга 5,6 м и висока 1,2 м. Шумозащитни огради от двете страни на пътното платно са поставени при къмпинг „Ахелой“ и в близост до хотелските комплекси.

Изпълнител на строителството на 4,4-километровия обход на Ахелой е „Трейс Груп Холд“ АД. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД „План Инвест Сърч“, в което участват: „План инвест Пловдив“ ЕООД, „Инфра Инвест“ ООД, „Сърч Корпорейшън СРЛ“ и „НТСС Консултинженеринг“ ЕООД. Техният договор е за 295 464 лв. с ДДС. Авторският надзор е на ОБЕДИНЕНИЕ „ВИП“, в което са: „ВИА ПЛАН“ ЕООД, „ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ООД и „Пътконсулт 2004“ ЕООД. Стойността на договора е 7 804,20 лв. с ДДС. Авторският надзор за големите съоръжения и пътната връзка е осъществен от „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД. Техният договор е на стойност 7 680 лв. с ДДС.

Строително-монтажните работи на реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг – Бургас са изпълнени от „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Стойността на договора им е 21 563 497,44 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Ен Ар Консулт“ ЕООД. Техният договор е на стойност 224 640 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Виа план“ ЕООД. Стойността на техния договор е 16 000 лв. с ДДС.