КНСБ ще иска 15% по-високи заплати във всички сектори

Между 12 и 15 процента средно увеличение на работните заплати във всички сектори ще поискат от КНСБ за следващата година. Това каза при посещението си в Русе президентът на синдиката Пламен Димитров. По думите му средната работна заплата в Русе е над 880 лв., в София достига 1 500 лв., но в райони с липса на икономика, като Видин, тя е едва 700 лв., цитира Кросс.

“В регионите, където няма работещи предприятия, трябва да разчитат на по-доброто усвояване на европейските средства. Затова техният апел за новия програмен период е да има повече инвестиционни проекти”, коментира Пламен Димитров.

“В регионален план имаме драматична диспропорция и тя се задълбочава. Това всъщност показва колко неефективно се харчат парите от европейскитеинвестиции.”

Пламен Димитров каза още, че един от сериозните проблеми на бизнеса – липсата на квалифицирани кадри, няма да бъде решен с внос на работници. КНСБ не одобрява прекалената либерализация на този процес и безконтролното наемане на чужденци.

“В началото на лятото сме, вече минаха 5 хиляди вноса на украинци и молдовци основно, при 2 600 за целия минал сезон. Това не е пътят, така не можем да решим структурния проблем на пазара на труда. Още повече, че вносът на кадри, които липсват, де факто пак липсват – говоря за инженерни кадри, за хора със специалности, а не за сезонни работници, които идват с ниска квалификация или без никаква.”

Пламен Димитров беше категоричен, че привличането на квалифицирани кадри може да стане единствено с достойно заплащане. В Русе той постави началото на националната кампания за изграждане на системи за информиране в 200 предприятия, където няма синдикални организации. Идеята е обучени работници да са връзката с мениджърите и да информират за бизнес плановете им, за внедряването на нови технологии или за евентуални съкращения.