Жанрово многообразие на поморийския театрален фестивал

 

Театърът е магия  и може да въздейства върху хората –това  показа и  вторият фестивален ден  на ДЮТФ „Сцена край морето“ 2018 в Поморие, в който се изиграха 11 театрални спектакъла, жанрово многообразни и  с много поучителни послания.

%d0%bf%d1%8a%d1%82%d1%8f%d1%82Театралният състав  „Сребърно звънче” при ОДК – Провадия, с  художествен  ръководител Виолета Лалева,  разказа за пътя на детските мечти, който трябва да бъде извървян от всеки човек.Да бъде изминат пътят към щастието и личната реализация може да стане с влагане на много усилия, мисъл, вяра, труд и постоянство и с голямо желание. Героите в  пиесата на театъра от Провадия са  герои на нашето време. А спектакълът „Пътят на звездата”, със съвременно и актуално съдържание,  зареди с енергия публиката  още в началото на втория фестивален ден на „Сцена край морето” 2018 в Поморие и получи от журито  на фестивала награди за музиката на началната песен и за нова драматургия на Виолета Лалева.

3%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%8fИма  надежда и бъдеще на човешкия род, щом салонът на читалище „Светлина 1939“ в гр. Поморие беше изпълнен с настроение, а публиката изпита огромно удоволствие от играта на талантливите малки актьори  от ДТС при НЧ „Развитие-1870“ гр. Севлиево. Приказката „Тримата братя и грозната мома“ от Боян Папазов е с позната история за   трима братя, обзети мързел, чакащи късмета да им падне наготово от небето. Защото баща им така е завещал: „Ще чакате! Дядо ви е чакал, аз съм чакал, и вие ще чакате…Късметът ви сам ще дойде.” Звучи съвсем съвременно, нали? Приказката на Боян Папазов има много поучителни послания. Но превес над всички е посланието да бъдем добри към ближния си. Всеки ден да се стремим да направим някакво малко, дребно чудо. Такова малко чудо със сигурност е и добрата дума. Намерим ли добрата дума към хората около нас, тогава може би светът ще се промени и всичко наоколо ще стане по-весело, по-красиво. Журито на фестивала награди за актьорско майсторство  Андреа Лукянова, Стефан Симеонов, Никола Лукянов , Симеон Петров, Денислав Богданов, и Цветослав Маринов. А полученият приз на режисьора Никола Узунов  бе за дълготрайни творчески търсения и усилия при работата си с подрастващите артисти

2%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d0%b8ДЮТ „Арти“ към Тракийско  дружество  „Капитан Петко войвода” гр. Варна, с  худ. ръководител Д.Стойчева  изигра второ представление на сцената на поморийския фестивал.  „Две приказки за едно вълшебство“  е спектакъл –микс от пиесите на Панчо Панчев “Снежанка и седемте джуджета” и „Свинарят и принцесата”. Спектакъл за поведението на възрастните като огледало за децата, в което те се оглеждат и отразяват хубавите или лошите постъпки. В зависимост от това какво показваме като възрастни, това се отразява и в поведението на децата. Спектакълът е с добър край, защото и любовта между хората е истинско вълшебство. Това представление  бе посрещнато с  възторг от публиката, а наградите  на журито бяха за оригиналните костюми, за текстовете на песните и музиката в  спектакъла на ДЮТ „Арти” -„Две приказки за едно вълшебство“ . Отличен за актьорско майсторство бе Михаил Кунев за ролята му на императора.

%d1%88%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%80МШ „Отражение“ при СНЦ „Отражение“ гр. Варна, с художествен ръководител   Александър Павлов се  представи блестящо на сцената на ДЮТф „Сцена край морето” с комедията  „Сън в лятна нощ“ от Уилям Шекспир, написана между 1590 и 1596 г. и актуална и до днес.Тя описва  приключенията на четирима влюбени младежи от Атина и една група от шестима самодейни актьори, които са контролирани и манипулирани от феи, населяващи горите, където са поместени повечето събития. Пиесата е една от най-популярните творби на Шекспир и е изпълнявана в цял свят.  Сценичният вариант и постановката са дело на Александър Павлов, който получи награда от журито на фестивала „Сцена край  морето” за режисура. Според него е голяма привилегия да си режисьор на шекспирова пиеса. Попитан за това как младежите работят по текст на класика, той сподели че те само печелят, като се докосват до Шекспир. Всички актьори от трупата бяха отличени за високите си актьорски постижения. И тъй като изкуството е отражение на живота, какво по-голямо отражение от СНЦ „Отражение“ и винаги актуалния Уилям Шекспир

%d1%8f%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%b8-%d0%b0%d0%b7С  постановката „Яворов и аз” Младежка театрална трупа към Арт-център „Седем” гр.Сливен направи своя успешен дебют на „Сцена край морето” в Поморие, с участието на  Мариела Станева, Мартина Георгиева, Симона Добрева, Виктор-Синан Бъчваров, Ира Райчева, Юркие Алиева, Мария Петрова, Ева Джевизова и Зорница Захариева. Постановката е дело на ръководителя на трупата Вяра Начева. Тя сподели, че е развълнувана от това, че постановката се поставя в града, където се чества Яворов, където големият български  поет е живял и работил. Чест е  за МТТ „Седем”,че  могат да  представят своята творба пред  поморийска публика. Заяви още, че работят заедно  с младите таланти с голяма любов и с вяра в театъра. По истински затрогващ начин младите театрали успяха да пресъздадат на сцената някои от емблематичните стихове на Яворов. Публиката усети болката в душите на стопаните, чиито ниви са ударени от черната градушка, усети нечовешката мъка в сърцата на клетите арменци, потопи се в любовта на Павлета делия и Аглика… Прекрасната игра на талантливите актьори от трупата на Вяра Начева заслужено обра овациите. Награда бе връчена за оригинален прочит на Яворовата поезия.  А Ева Джевизова грабна приза за актьорско майсторство.

%d1%8e%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%ba%d0%b8Младежка театрална трупа „Седем“ от гр. Сливен, с  художествен ръководител   Вяра Начева във втората си изява на поморийска сцена  докосна публиката чрез трогателния, впечатляващ, силен, истински и изпълнен с голям драматизъм текст на Йордан Йовков. Журито  поощри възпитаниците на режисьорката Вяра Начева от сливенската трупа “Арт Център 7” за представената драматизация по разказа „Юнашки глави“ на Йордан Йовков. Наградата е  за актьорско майсторство на Василена Маринова, Венета Видева, Мариела Станева, Мартина Георгиева и Самуил- Петко Михнев . В големия обхват  от професионална подготовка, възраст и жанрово представяне, жури и публика останаха  доволни да видят как младите хора подхождат с отношение и  ентусиазъм към красивите Йовкови разкази . Всички зрители  останаха без дъх от великолепното изпълнение на трупата

glupaciАктьорите от АС „Арте“ 1  гр. София дебютираха успешно   на поморийския фестивал с  пиесата  на Нийл Саймън  „Глупаци”. Истинска рядкост за тази  сцена е да се представи толкова различна пиеса, която по елегантен начин  да  ни препраща  към нашето всекидневие, изпълнено с  комформизъм  и  предразсъдъчното мислене,  с  основна тема – човешката глупост, описана като проклятие. Можем ли  сами да се избавим от  глупостта  си или трябва някой да дойде да развали проклятието, т.е. да ни спаси? С  много усмивки публика, жури и прекрасни актьори от трупата , ръководена от Илчо Димитров се забавляваха заедно, като търсеха отговора на въпроса за смисъла на човешкото съществуване. Има ли изобщо  смисъл?

dodoВ неповторимо преживяване  се превърна спектакълът „Далматинчето Додо”, в изпълнение  на Детски театрален състав „Таралежчета” към ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Силистра. Трупата е подготвяна от  техния ръководител Петър Чапкънов и получи много награди и признание и  от жури,  и от публика. Бяха раздадени награди за изключителни достижения в актьорското майсторство на:  Никола Огнянов, Христо Петров и Мартин Данчев, а  наградата за женска роля отиде при Рени Павлова , в ролята на папагалчето.

igrilaМладите и много талантливи актьори от гр. Габрово представиха авангардния спектакъл „Игрила“, с автор Теодора Димова. Режисьор на спектакъла е Марияна Митева, хореография Весела Генчева, музика Веселин Митев. Сюжетът на музикално-театралната импресия отведе зрителите в един необятен митичен свят, в който сложната душа е разкъсвана между позитивното и негативното, между живота  и смъртта. В спектакъла много ярко пролича амбивалентността на чувствата, сблъсъкът на характери, смяната на ситуации, в които има и жажда за живот, и в същото време невъзможност за живеене. С много мисъл и възторг бе изграден драматургичният текст, чрез който човек си задава много въпроси, част от които са „Страхувам ли се от собствените си мисли или се срамувам от тях? Нося ли си своя кръст или привидно си казвам, че нямам кръст, т.е. нямам проблеми? И докато се питаме дали да живеем с другите и да обичаме или да се изолираме и да се мразим, излиза на преден план изводът, че дори и да сме живи физически, душевно не сме. И че всичко, което се случва с нас самите, е всъщност в нашите мисли и представи. А какво по-хубаво от това да продължаваме да живеем и да обичаме- това ни внуши прекрасният спектакъл „Игрила”, поднесен с много майсторство, с текст, музика и танци. Спектакъл, на който никой от зрителите в залата на НЧ „Светлина 1939“ не остана равнодушен и го изживя по свой уникален начин. Журито даде награди за актьорско майсторство и хореография, а Пейо Пантелеев благодари на  трупата от Габрово, като им каза, че благодарение на тях се увеличава жанровото многообразие на поморийския театрален фестивал.

boryanaТеатър „Арлекин” при ОП „Младежки център” – Хасково представи в  „Сцена край морето” 2018 в Поморие постановката си „Боряна”. На сцената буквално оживяха героите на Йовков, с  автентичен текст и  прекрасни костюми.  Актьорите пресъздадоха  характерите на класическото произведение брилянтно. Пресъздадоха и времето- мрачно време, в което властват алчност, злоба, завист, съперничество и престъпления, а спасението е в добротата,която е съзидателна сила. На сцената се изявиха Йосиф Хаджиев, Станислав Христакев, Димана Щерева, Димитър Канев, Нанси Колева, Веселина Кирякова, Георги Иванов, Валентин Иванов, Кито Китев, Иван Иванов .Всички те  получиха награда за актьорско майсторство. Режисурата е дело на Румяна Георгиева, която  спечели приз за нейната неповторима „Боряна”

%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5МТ  „Приятели“при Младежки дом гр. Пазарджик , с художествен ръководител А. Братоев представиха на поморийска сцена спектакъла Предложение  от А.П.Чехов.  В Чеховото предложение  за брак между земевладелец и дъщеря на друг земевладелец  героите се саморазобличават един друг. Спектакълът ни показа едно преминаване през човешкия  живот, в който едно искаме, а друго правим. И наистина  най-абсурдното нещо в живота ни е ,че винаги има разминаване между намеренията  и действията.Талантливите актьори,които  представиха постановката „Предложение“ на  А. П. Чехов и бяха отличени с награди от журито на фестивала- за актьорско майсторство на Йордан Гюрджеклиев за ролята на Иван Василевич, Георги Манчев за ролята на Степан Степанович и на Александра Димитрова в ролята на Н.Степановна. Награда получи и  Александър Братоев за режисьорски постижения в пиесата, който от своя страна благодари на организаторите за доброто отношение и сподели,  че  участието им в поморийския фестивал ги зарежда много и им дава сили за следващите театрални изяви.

С представянето на Чехов по  този достоен за перото му начин приключи вторият фестивален  ден на ДЮТФ „Сцена край морето” 2018 в Поморие.