Приключи 11-то издание на ДЮТФ „Сцена край морето“ 2018 в Поморие

От 29 юни до 1 юли 2018 г.  град Поморие стана сцена  на всички, обичащи театъра. За единадесети път в морския град се  срещнаха творци, таланти и почитатели на театралното изкуство.  И тази година младите артисти от Бургас,  Варна, София,  Пловдив,  Вършец, Севлиево, Шумен, Габрово, Провадия,  Сливен, Силистра, Хасково, Пазарджик, Стара Загора и  Разград  ни пренесоха в един прекрасен свят – на красивото, доброто, възвишеното. Всички заедно съпреживяхме магията на театъра. Театралните  празници във вид на 30 спектакъла, изиграни на сцената на поморийското читалище „Светлина 1939”  се превърнаха в неповторимо преживяване и в тържество на духа. Всички театрални състави получиха плакети, грамоти и видеозапис  на  участието им, а жури в състав Пейо Пантелеев и Румяна Кралева  отличи техните постижения.

%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b0В първите два дни бяха изиграни 21 постановки. Последният театрален ден съвпадна с празника на посрещането на първото юлско утро и в него се изиграха девет прекрасни спектакъла. И както символично в този ден  се приема идеята за свободата като празник, така и изявите в този детско-юношески театрален фестивал  ще се запомнят с празнично усещане.

%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%86В третия ден на фестивала първи се представи съставът „Самодейни таланти“ към НЧ „Св.Климент Охридски“ гр.Стара Загора, с художествен ръководител Стефан Борисов. Бе показано най-известното произведение на Антоан дьо Сент-Екзюпери  „Малкият принц“- философски  разказ под формата на приказка за деца, съдържаща уж наглед прости, а всъщност много големите мъдрости за живота, които възрастните забравят, когато пораснат. Малките актьори се представиха блестящо, както показаха на зрителите как да открият цената на своето щастие. Те успешно дебютираха на театралната сцена в Поморие. Целият творчески колектив бе награден за цялостната творческа реализация на  този сложно философски спектакъл „Малкият принц”

%d0%b3%d0%bb%d1%83АС „Арте“ 2 от гр. София, с художествен ръководител Илчо Димитров дебютира на театралната „Сцена край морето”. Пиесата на Нийл Саймън „Глупаци” е с основна тема –човешката глупост . Глупостта е представена като проклятие в едно населено място- “не повече акъл от акъла на пън!” Това приемат жителите на селото за предопределено. Не знаят как да преодолеят проклятието глупаците в комедията на Нийл Саймън и не се и опитват да се измъкнат от това проклятие. Те вярват, че трябва да живеят в невежество. Търсят силата за избавление извън тях. Някъде отвън да дойде помощ и да ги спаси от глупостта им. Казват си, че не могат да разсъждават, че е “предопределено да са поредните глупаци и че отговорите на важните въпроси трябва да се чуват само от по-интелигентните”. Много познато като звучене, нали! Режисьорът Илчо Димитров бе поощрен за успешния си творчески експеримент да постави едно заглавие в два различни театрални състава. Обеща на следващото издание на фестивала „Сцена край морето” отново да дойде с два състава и с две различни постановки

%d0%b2%d1%8a%d0%bb%d1%88Театрална формация „Усмивка” към   НЧ „Фар“ гр. Бургас  представи по блестящ начин „Вълшебникът от ОЗ” на Л.Ф. Баум. Спектакълът събра в театралния салон многобройна публика, която бе пренесена  в страната на вълшебниците чрез главната героиня Дороти и нейните приятели. Неповторимо преживяване даде този спектакъл, сътворен от екипа в състав: режисьор Румяна Кралева, сценография Лидия Атанасова, музика Георги Минков, мултимедия Стоян Димитров. Театралната постановка, изиграна от малките, но много талантливи актьори от ДТФ „Усмивка”  гр. Бургас показа как благодарение на смелостта, упоритостта, добротата, както  и с помощта на приятелите се преодоляват всички препятствия в живота. Публиката възнагради със силни  аплодисменти  младата трупа от талантливи бургаски  актьори за отличната им  актьорска игра,  музикална култура и раздаване на сцената. Те успяха да внушат своите търсения и истинските ценности в живота . Журито присъди награди за режисура, за сценография, за костюми и кукли, музика, както и награда за колективна актьорска игра на ТФ „Усмивка”, а прекрасната  Дарина Добрева спечели приз за актьорското си превъплъщение  на Дороти .

%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%b0Театралната школа „Арлекин” на Младежки център гр. Хасково, с ръководител Румяна Георгиева представи на поморийска сцена  пиесата “Домът на Бернарда Алба” от Федерико Гарсия Лорка. Зрителите на театралния фестивал изгледаха класическа драма за репресията, прелъстяването и предателството в семейство без мъже, където животът на жените се определя от строги културни и социални табута. Актьорски постижения направиха Калина Спасова, Теодора Василева, Владимира Апостолова, Надежда Стоянова, Анна-Мария Делииванова, Анна Касабова, Калина Вълчева, Мария Канева и Сузан Юсеин в спектакъла  “Домът на Бернарда Алба”.  Оценена от журито бе и режисьорката  Румяна Георгиева за богатата палитра от пиеси в нейния репертоар, която представя в годините на театралния фестивал „Сцена край морето” в Поморие.

%d1%81%d1%83%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%85%d0%b0АС „Арте“  гр. Ст. Загора, с  художествен  ръководител  Илчо Димитров в своето второ участие на фестивала в Поморие представи –„Суматоха“. Пиесата  на Йордан Радичков е написана през 1967 и касае народопсихологията ни. Но щом я гледаме сега, 51-години по-късно и си казваме, че сме си същите, че живеем  в същия хаос, в същата суматоха-нищо не се е променило. Темата за чертите на българина  е актуална винаги, още повече, че режисьорът е пречупил текста  през своя вътрешен свят. Много оригинално режисьорско поднасяне на „Суматоха”  на Илчо Димитров, който заслужено спечели приз за режисура.  Артистите от АС „Арте“ гр. Стара Загора възпламениха публиката със своята игра, със своя колоритно изграден колективен образ  и спечелиха награда за актьорско майсторство. А препълненият салон на читалище „Светлина 1939” аплодира дълго  актьорите. Наистина е жива духовността!

%d0%b2%d0%b5%d0%bdМладежка театрална студия „Движение 2018“ към НЧ „Климент Охридски” гр. Стара Загора, с художествен ръководител Светла Тодорова представи „Обличането на Венера“ –един истински урок по любовно-етичните проблеми във взаимоотношенията между двата пола. Чрез блестящата актьорска игра на Димо Тодоров, Божидара Господинова, Павлина Милчева, Стилян Славов, Елизабет Тодорова, Натали Манева и Светлана Русенова бе показана любовта  през различни фази . Темата за любовта, която преминава в омраза, за сближаването и отчуждаването между мъжа и жената, накара зрителите да се замислят за своите отношения, да съпреживеят любовните интеракции и ставащото на сцената. И да дискутират това дълго време след изиграването на представлението. Текстът на Добри Жотев е винаги актуален, защото носи заряд, докосва емоционални струни, защото двата пола изначално се различават помежду си.   И като резултат от това различие, нашите отношения се изпълват с ненужни конфликти и търкания. А всъщност именно любовта е водещата сила и тя ни кара да изпитваме чувства-на любов и на омраза, но това ни прави живи. Постановката “Обличането на Венера” е изключително ярка, дело е на ръководителя на МТС „Движение 2018” Светла Тодорова, която работи с младия екип с голяма човещина, искреност и с хъс. За нея актьорите разказват, че е приятелски настроена, ентусиазира ги и изважда всички техни качества, умения и потенциал. Изключително успешен дебют на младежката трупа от Стара Загора!

%d1%81%d0%bf%d0%b8%d0%bd-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b8Скандалната сатира на  ТВ „риалити“ форматите „СПИН кралици“ на Младежка театрална трупа „Валери и приятели“ към Читалище „Асен Златаров 1940“ – Бургас спечели симпатиите на зрителите и на жури, и на публика в „Сцена край морето” 2018 в Поморие. Постановката на Валери и Олег Еличови е вид критика към  добилите широк зрителски интерес телевизионни „риалити” формати.   Спектакълът е построен като телевизионно шоу – с камера, която излъчва „на живо” на голям екран, а публиката в салона е все едно публиката в ТВ студиото. В пиесата действието се развива непосредствено преди и по време на  финала на телевизионно шоу за красота, в което участничките трябва да са болни от СПИН. Ролята на  водещия на шоуто на  постановката бе блестящо изпълнена  от  Дилян Николов, който спечели награда за актьорско постижение. Награди  получиха за великолепния и цялостно изграден спектакъл  режисьорите Валери и Олег Еличови и тяхната трупа  МТТ „Валери и приятели”. Още една награда имаше от журито на фестивала- за оригинални мултимедийни ефекти и тв реклами в спектакъла „СПИН кралици”. Действително това е театър за живота, в същината си превантивен, защото  успява да предизвика и да скандализира аудиторията, но най-вече да провокира към размисли, които остават  в съзнанието на хората и променя намина им на живот. Всеки трябва да гледа „СПИН кралици” на Младежка театрална трупа „Валери и приятели“ към Читалище „Асен Златаров 1940“ – Бургас
%d0%ba%d0%be%d0%b9-%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%beВтори театрален състав към НЧ „Св. Климент Охридски“ – ТС „Самодейни таланти“ гр. Стара Загора, с  художествен  ръководител Стефан Борисов представи фолклорния  мюзикъл „Ха да видим кой кого“ от  Иванка Милева- Даковска. На публиката на театралния фестивал бе разказана една весела приказка за  трима братя, тръгнали  по големия свят да търсят късмета си. Зрителите направиха паралел с избора, пред който повечето млади хора в България  днес са изправени, а именно- да отидат в чужбина, за да си търсят реализацията. „Ха да видим кой кого” е весела и смешна приказка. Весела и в същото време много  сериозна. Но направена  с толкова много песни, танци и закачлив хумор, че и децата- участници във фолклорния спектакъл, и зрителите в салона на читалище „Светлина”се забавляваха от сърце. Награда получиха всички участници във фолклорния мюзикъл- тези очарователни деца и младежи, влюбени в народното творчество и фолклора. Индивидуално бе награден Никола Кирилов за ролята на Попа в постановката. Поуката за зрителите– и най-малкият става силен, ако прояви храброст, изобретателност и находчивост. И най-важното – не гневът, а ведрата усмивка показват кой е силен и кой кого ще победи.   Заслужена награда за сценография и костюми  на „Ха да видим кой кого” на постановчика Стефан Борисов

zvezdite-na-vyr6ecТеатралният състав „Звездите на Вършец” при СУ „Иван Вазов“ гр. Вършец, с художествени ръководители   Борислав  Борисов и Цветана  Горкиева  закри  11-то издание на театралния фестивал „Сцена край морето”със  спектакъла„Ритуали при чифтосване“   -един блестящ, остроумен и много смешен текст на съвременния американски драматург – Джоузеф Скримшоу. По интерактивен начин пиесата разказа за една уредена среща между непознати – мъж и жена. Тя търси брак, той – просто секс. Какво да се  случи – избра самата публика. Актьорите Доброслав Иванов , Емма Лилова, Айлин Ферад, Христофър Трайков и Радослав Рангелов  бяха отличени за актьорската си игра. А наградата за режисура на прекрасния интерактивен спектакъл бе за Борислав Борисов и Цветана Горкиева. За зрители и изпълнители представлението всеки път, когато се представя,  е различно. Както е различно и всяко издание на ДЮТФ “Сцена край морето”. Но винаги дава  уникална възможност, а забавлението и възможността за размисъл за собственото поведение са гарантирани.

%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5Секретарят на НЧ „Светлина 1939” гр. Поморие Донка Китанова благодари на всички участници и на публиката за тяхната съпричастност , като  каза, че всички излизат от театралния салон с обогатена душевност, с много  любов и с покана за следващото издание на фестивала „Сцена край морето” през 2019 г. Защото театърът е призван да разказва красиви истории и с тяхната магия да вдъхне смелост и сила на слабите, да покаже, че злото не е непобедимо и да открие изход и от най-безизходната ситуация.