Болница „Дева Мария“ първа в България започна прилагането на най-новите лекарства срещу рак

Университетска болница „Дева Мария“ в Бургас стана първата болница в страната, започнала прилагане на най-новите терапии срещу онкологични заболявания. Болницата е една от малкото, одобрени за използване на последно поколение медикаменти срещу рак, регистрирани в България.

„Новите молекули“, както станаха известни в обществото след наложения мораториум от страна на Народното събрание, вече успешно се прилагат в отделението по медицинска онкология на болница „Дева Мария“. Въпреки че мораториумът беше вдигнат,  заради неяснотите по отношение на заплащането на лекарствата и рестриктивните мерки за  изписването им от страна на Националния съвет по цени и реимбурсиране, до края на май не бе изписана нито една опаковка от тях в нито една българска болница. Със стартирането на иновативна терапия на свой пациент с  рак на белия дроб, университетска болница „Дева Мария“ стана и първата, която на практика започна да прилага новостите в лечението на онко-заболявания.

„Онкологичните заболявания са специфични и те не могат да чакат бюрократите да взимат решения с месеци.“ категоричен е началникът на отделението по медицинска онкология на болница „Дева Мария“- д-р Филип Маринов. „Гордея се, че ние сме първите, които ще дадат шанс на пациенти от цяла България, за които новите терапии са възможност за лечение. Заслугата за това не е само моя, а на целия екип- на управителя на болницата д-р Даниела Георгиева, на собственика г-н Семир Абумелих, на болничния фармацевт Невена Манолова. Надявам се скоро и колегите от други болници да имат възможност да работят с  новите медикаменти, защото това е нова възможност в терапията, допълнително оръжие в борбата ни с онкологичните заболявания. Иновативните терапии ще помогнат за увеличаване качеството и продължителността на живота на нашите пациентите,нещо, към което всички се стремим.“ допълни д-р Маринов.