Първи международен фестивал на бирата в Бургас, 19 – 21 юли 2018

biraКакво е крафт бира и защо да я опитате? Отговорът е много лесен. Ако сте заклет фен на бирата и сте убедени, че това  е вашата напитка , то задължително трябва да опитате крафт бира- заради безкрайните възможности от  различни вкусове и аромати. При създаването на крафт  бира се използват четири съставки – хмел, малц, вода и мая (дрожди). Крафт  бирата не се пастьоризира и не се филтрира, като по този начин се запазват всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Съдържанието на алкохол е по-високо спрямо масовите бири и обикновено е между 5 и 10% (спрямо 4-4.5%), а в някои бири дори и по-висок.

Всъщност т.нар. крафт или занаятчийски пивоварни се появяват през 90-те години в САЩ. Обикновено са частни, малки и произвеждат ограничено количество бира. Пивоварите обаче не залагат толкова на количеството, колкото на качеството и вкусовете на бирата.

Вълната постепенно се пренася и в Европа, а от няколко години и в България. В България вече има няколко занаятчийски пивоварни с уникално производство на крафт бира. Крафт бирите нахлуха с голяма бързина в полезрението на българските любители в последните две-три години. За тях започна да се говори все повече, а тяхната рекламна стратегия се развива „от уста на уста“ най-често в социалните мрежи.

При направата на крафт бира голяма част от процеса се извършва ръчно от тесен кръг хора в малка пивоварна. В контраст с масовите бири на пазара е и крафт пивото, в което потребителите намират много по-широка гама от вкусове, аромати, както и разнообразие в цвят, плътност, алкохолно съдържание.

Крафт-пивоварните представляват „малки, независими и традиционни“ предприятия за производство на нетрадиционна бира. Тези видове крафт бира не се намират навсякъде разбира се. Някои от тях ще откриете сами, когато дойдете на 101 BEER FEST във Флората , Бургас от 19 до 21 юли.

 Организаторът на събитието Експо Тим ООД  ви очаква на 19 и 20 юли от 16.00 до 22.00 ч.  и на 21 юли от 12.00 до 22.00 ч. И не забравяйте – на 20 юли от 19.00ч. – концерт на група „Обратен ефект” и…много бира!