Започват поетичните празници „Яворови дни“ – Поморие 2018

iavorov
Снимка: Нина Бинчева

Вече век след смъртта на Пейо Яворов образът му не спира да ни изумява всеки път, когато се вгледаме в него, поезията му не спира да ни вълнува, да ни провокира, да ни разтърсва с дълбочината си и с красотата на словото. Това е Яворовата магия. И не става дума за личността и творчеството на Яворов само като събития във времето, а за преживяното им и някак „отвъд“ времената, за схващането на творческата личност като символ. Така пише преподавателят д-р Добрина Топалова в издание, посветено на поета.

Яворов отдавна се е превърнал в един от духовните символи на Поморие, а празниците в негова чест са неразделна част от летния културен календар на града, като през 2018 г. се навършват 60 години „Яворови дни“. От 10 до 14 юли Община Поморие и НЧ „Просвета 1888“ са подготвили изобилна петдневна програма. Музика, поезия и проза, изобразително изкуство и театър – всичко това е част от изразните средства, с които за 60-ти път ще засвидетелстваме непреходната си любов към поетичния гений.

Откриването на юбилейното издание ще бъде на 10.07.2018 г. /вторник/ от 20.00 часа, пред паметника на поета. Часове по-рано свещениците от храм “Свето Рождество Богородично” ще прочетат заупокойна молитва, а в Къщата музей  “Пейо Яворов” ще бъде представена тематична изложба “Път, на който не съзирам края…”. Първата поетична вечер ще завърши в салона на НЧ „Просвета 1888“ със спектакъла на ДТ “Гео Милев” Стара Загора “За сушата и сватбите”.

Вижте пълната програма тук