Кръводарителска акция организираха младежите от ГЕРБ в Бургас

Кръводарителска акция организираха младежите от структурата на ГЕРБ в Бургас. Така те се отзоваха на призива на Отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ-Бургас. Преди няколко дни стана ясно, че запасите от всички кръвни групи са силно намалени и има нужда от доброволци.

Инициативата подкрепи и народният представител Галя Василева, която е член на Националния изпълнителен съвет на Младежката организация на ГЕРБ и организационен секретар на цялата младежка организация в страната. В акцията се включиха още Николай Василев, председател на МГЕРБ-Бургас и общинският съветник Антон Берданков.

„Надяваме се с личен пример да провокираме хората да подкрепят Кръвния център и да дарят кръв. Ситуацията е притеснителна особено в активния летен сезон, когато в Бургас има много почиващи от страната и чужбина, нуждаещи се от кръвопреливане. Чрез своя благороден жест гражданите могат да помогнат за спасяването на човешки живот. Какво по-хубаво от това?“, сподели бургаският депутат Галя Василева.

Станимир Христов, който е член на младежите, първи дари кръв днес. Той сподели, че и друг път се е включвал в подобна инициатива и го прави с голямо желание. От МГЕРБ призоваха освен структурата на партията в областта и всички граждани да се включат активно за подпомагане на Отделението по трансфузионна хематология. То снабдява с кръвни съставки всички болници в област Бургас. Със заповед на министъра на здравеопазването се регламентира даряването на кръв в цялата страна, като тя ще бъде предназначена за Бургас, като това се посочи от дарителя.

Кръвният център в Бургас е с работно време от 07:30 до 14:00 в делнични дни, като при заявка има дежурни екипи, които могат да поемат кръводарители и следобед, както и в почивните дни.

Желаещите да дарят кръв трябва да са на възраст от 18 до 65 години, в добро здравословно състояние и да носят със себе си документ за самоличност – лична карта. Кръвният център в Бургас се намира в сградата на ДКЦ 1.