Евтаназията на животни в Ямболско временно е спряна

ovceЕвтаназирането на животни в ямболското село Шарково временно е спряно. Жива верига пази последното стадо в селото, което не е умъртвено, съобщи БНР.

Протестиращите не допуснаха ветеринарите и искат отмяна на заповедта на изпълителния директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев за умъртвяването на животните. Стопаните твърдят че животните са здрави и нямат положителни проби в стадата.

Според изискванията обаче всички животни трябва да бъдат унищожени, обясни съветникът на министъра д-р Янко Иванов. “Всички болни, контактни и животни, за които има опасност да са били в досег с вируса, подлежат на унищожаване, защото те в един или друг момент могат да заразят други животни, така ще се проточи”, заяви той пред БНР.

Не е ясно кога ситуацията ще се успокои. В селото остава да бъдат умъртвени още около 300 животни. Досега бяха евтаназирани над 3 хиляди овце и кози.

След Воден, Крайново и Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се провежда евтаназия заради положителни проби на заболяването чума, потвърдени във френска референтна лаборатория.Собствениците на животните, подкрепяни от различни организации, бяха блокирали пътя към населеното място и организират по-късно днес протест пред президентството в столицата.

Министърът на земеделието Румен Порожанов обеща от понеделник да се изплащат компенсации в размер на повече от 200 лв. на животно. Министърът се ангажира, че ако има стопани, които не искат да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, ще им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

Животновъдите обаче са притеснени, че поминъкът им е обречен, тъй като са в рисков район.

Междувременно от БАБХ дадоха извънредната пресконференция днес от 15:00 ч. , на която директорът на Българската агенция по храните (БАБХ) Дамян Илиев обяви следното: „Съмнението за заразени с чума животни в Ямболско са несъстоятелни.“ Той определи като несъстоятелно и твърдението, че няма разпространение на болестта, след като животните не умират. Може да се носи вируса и да се пренася, без непременно да има смъртност, уточни шефът на Агенцията по храните. Според него хората в региона са били информирани за проблема, но признава, че вероятно агенцията не е информирала достатъчно.

Илиев обясни и защо не са ваксинирани животните -ваксина съществува, но е жива ваксина и е забранена в ЕС. Ако ваксинираме животните, ще има две години икономическа санкция за България, обяви шефът на БАБХ. По думите към момента е договорено с Европейската комисия икономическите санкции да са само за региона – 6 села в две общини, ако не излязат нови огнища. Тя ще е за шест месеца, до нова година.

От понеделник в България идват експерти от Главна дирекция САНКО на Европейската комисия. Те ще останат пет дни и ще проверят дали БАБХ действа адекватно. Ще има и допълнителни компенсации от ЕС, ако се установи, че сме действали правилно, казаха от БАБХ. Според Дамян Илиев фермерите не възпрепятстват действията на агенция, те били притеснени за компенсациите. За да има по-високи компенсации, те няма да се изплащат от утре, а малко ще се забавят, обясни шефът на БАБХ.

Той обяви също, че лидерът на БСП Корнелия Нинова бърка датите на заповедите на агенцията за евтаназия на животните с решението на ЕС за икономическите санкции за районите. Готов съм да подам оставка, но съм категоричен, че си вършим работата професионално, каза в заключение Дамян Илиев.

БСП  пък сезира Окръжна прокуратура – Ямбол и Софийски административен съд във връзка с евтаназирането на животни. С жалбата до съда се иска спиране на заповедта, именно в частта за евтаназирането, тъй като налице са съмнения в достоверността на диагнозата “чума по дребните преживни животни”. В нея се посочва още, че БАБХ е предприела крайни и драстични действия, вместо да организира други, предвидени в закона и в наредбите действия- като карантиниране на стадата със съмнения за заболели животни, ваксинация и др. Със сигнала до Окръжна прокуратура – Ямбол се настоява да бъде извършена проверка на действията на Българската агенция по безопасност на храните. В сигнала пише още, че при изпълнението на заповедта, полицията е въвеждала ветеринарно-медицинските лица без заповед. Жалбата и сигнала бяха подадени днес от народния представител от “БСП за България” Кристиан Вигенин.