Годишнини и събития, които не трябва да забравяме

Годишнини и събития, които не трябва да забравяме:

1310 г.- от победата на  хан Тервел край стените на Анхиало /Поморие/

1300 г. от спасяването на Византия и Европа от арабите, за което хан Тервел влиза в историята като „Спасителят на Европа”

tervelКой е владетелят Тервел?

„Именникът на българските ханове” известява, че след хан Аспарух властта е наследена от Тервел, който управлява 21 години. Той е от рода Дуло и вероятно е първороден Аспарухов син. Тервел е първият български хан, получил властта и правото да управлява Дунавска България.

„Надарен пълководец и изкусен дипломат. В плетеницата на двустранни отношения той с еднакъв успех използва и силата на меча, и хитрата стъпка на дипломацията” – така оценяват наследника на Аспарух. Новият хан настойчиво преследва основната си цел: да разшири границата на младата държава и да се утвърди като независим владетел. Способностите му на държавник и събитията в съседна Византия му позволяват да осъществи и едното, и другото. През 705г. предвожданата от хан Тервел българска войска помага на император Юстиниан ІІ да си възвърне престола. В Цариград благодарният Василевс оказва на българския владетел необикновени почести. Получава богати дарове, почетен е с високата титла „кесар”. Втора по значение във Византия след императорското достолепие, дадена за първи път на чужденец. „Богородице, помагай на кесаря Тервел” – гласи надпис от оловен печат. И още – нов Българо-византийски договор, с който България получава земи на юг от Стара планина – областта Загора в Източна Тракия, през която минават важни пътища. Ханът обаче не е заслепен от споходилите го ласкателства, защото добре познава бързо променящите се настроения в императорските дворци.

bitka-aheloyТри години по-късно Юстиниан ІІ пожелава с военен поход да си върне Загора. Събитията се разиграват край крепостните стените на Анхиало /Поморие/. Годината е 708. Византийският император нарушава сключения съюз и мирен договор, „забравяйки” за помощта, оказана му от хан Тервел за възвръщането на престола. Юстиниан ІІ потегля по суша и по море срещу българите. Достига до Анхиало и заповядва на флотата да хвърли котва пред крепостта, а войската да се разположи на стан сред Анхиалското поле. Тервел му подготвя съкрушително поражение. „Българите унищожили ромейското стадо, взели много пленници и оръжие” – съобщава Теофан в своята „Хроника”. Той не спестява позора на императора и тайното му отплаване от Анхиало след невъзможността да се справи с българите. През следващите владетелски години хан Тервел продължава да воюва успешно срещу Византийската империя.

През 717-718 г. арабите за втори път обсаждат по суша и по море Константинопол. Византийската империя изпада в критично състояние. Благодарение на добре организираната отбрана на града от новия император Лъв III Сириец /717-741 г./ и на военната помощ на Българското ханство, надвисналата над империята и над целия Балкански полуостров опасност от арабско завладяване, е отблъсната. Решаващи се оказват действията на българите в тила на обсаждащите, те избиват 22 000 араби.

На 15 август 718 г. е снета обсадата на византийстата столица и арабите  се оттеглят.

Наричат 718 г. „съдбоносна дата” в историята на Европа. Тогава решителният арабски щурм се разбива не само в стените на Константинопол, но е прекършен чрез българската военна намеса. Не трябва да подминаваме фактът, че това е едно от най-широко отразените събития в цялата средновековна българска история както в съвременните му, така и в по-късни исторически извори – арабски, византийски, латински, сирийски, славянски и др.

Годините 708 и 717-718 с особена сила през Средновековието привличат със своята събитийност западноевропейските хронисти. Чрез присъствието си в тях хан Тервел и българите триумфално навлизат не само във византийската, но и в европейската история и традиция.

 

Фондация „25 века Поморие”