Група „Булгара“ закрива празниците „Море от вино“ 2018

bulgaraЗакриването на празниците „Море от вино“ 2018 в Поморие е на 6 септември /четвъртък/, от 20.00 ч. с концерт на група „Булгара“ на пл. „Св.Св. Кирил и Методий”.

Група “Булгара” съществува от края на 2002 г. Създавайки я, Костадин Генчев – кавал, и Кирил Добрев – барабани, дават воля на музикалните си идеи, превъплътени  в първия албум на групата със заглавие “Меча сватба”, в който влизат 13 композиции. Пилотното парче от албума се нарича “Дивото”, а анимационното видео към него е рожба на младия аниматор Иван Русев – Арни, с което той печели първата по рода си награда за анимация “Jameson award” на София филм фест 2003. Филмът е представен също на повече от  40 фестивала, включително в Кан. Печели второ място на Bаlkan Film Festival – Greece 2003, а френският канал “Art” TV придобива изключителени права за излъчването му.

Генчев е композитор в оркестъра за народна музика към БНР, солист в хора “Мистерията на българските гласове”, участник във френско-българския проект “Одисей”. Работи като композитор и аранжор и за други български поп и хип-хоп изпълнители – “Ъпсурт” и “Братя Мангасарян”, автор е на музикалните и звукови картини за спектаклите „Дивите”, “На нивото на очите” и “Колкото – толкова”. Той е във фолклорното ядро на “Булгара” и търси различност на музикалното й звучене, създавайки саунд и семплинг дизайн.

В състава на групата участва още Стоян Павлов – Стунджи, перкусии, а майсторските звуци на гайдата са поверени на солиста на оркестъра за народна музика към БНР Петьо Петров. Тънките струни на тамбурата опъва диригентът на хора при ансамбъл “Тракия” – Пловдив Димитър Христов. Чавдар Асенов неотклонно поддържа бас линията, а единствената дама в групата Даринка Цекова с лекота на виртуоз доближава звука на гъдулката до този на Страдивариуса.

Една година след създаването си “Булгара” спечели награда за театрално изкуство “Аскеер”, за авторска музика към театрален етноспектакъл “Дивите” по Николай Хайтов. Красотата на тяхната музика е споделена и във филма “Отвъд чертата”. През 2004 не само публиката на “Аполония”, но и френският музикален канал MEZZO ги оцени по достойнство, като излъчи репортаж за тях.

В началото на 2005 година групата прави първото си самостоятелно европейско турне с осем концерта в Унгария, Австрия и Германия. През същата година излиза и първият им албум „Меча сватба“. През 2012 г. отбелязват своя 10-и рожден ден с нов албум – “Bulgara Live”.