Близо до къмпинг Ахелой изграждат комплекс за 30 млн. евро

aheloy-sbrБлизо до къмпинг Ахелой вече се изгражда комплекс за 30 млн. евро. Инвестицията е една от най-големите в годините след кризата и е първата, в която присъства и чужд партньор.

Планът е новия комплекс да работи по формулата all inclusive, но същевременно да “удължава” обичайно късия сезон по крайбрежието, съчетавайки възможности за конферентен и СПА туризъм.

Wave Resort, който ще се намира на 500 метра от къмпинг “Ахелой”, ще отвори в началото на следващия летен сезон. Инвеститор в него е компанията “Ахелой проджект”. До този август тя е с капитал от 14 млн. лв., а съдружниците са Венцислав Танчев и Емре Юнсев с равни дялове. От края на месеца капиталът е вдигнат със 7.45 млн. лв. и вече лек превес има турският съдружник.

Венцислав Танчев е собственик на туроператора SunTours, представител за България на германския туроператор Alltours и на други компании от Централна Европа. Негов е и бутиковият хотел “Модус” във Варна. Юнсев има сходен туристически опит, но в Турция – той управлява туроператора “Новум туристик”, също партньор на Alltours, както и два хотела в района на Анталия.

Строителството на Wave Resortе е започнало през 2018 г. на зелено върху изкупени преди повече от 15 години парцели. Справка в Имотния регистър показва, че в средата на юли са прехвърлени 47 декара от “Хотел инвестмънт” на проектното дружество “Ахелой проджект” при цена 3.75 млн. лв.

Новият комплекс край Ахелой ще бъде с разгърната застроена площ 41 хил. кв.м и ще разполага с 425 стаи и апартаменти. Очаква се в пиков сезон да посреща повече от 1000 туристи.

“Имахме разрешение за застрояване на комплекс с разгърната площ 70 хил. кв.м, но за разлика от много инвеститори не се възползвахме от това”, коментира съсобственикът Венцислав Танчев, допълвайки, че решението на компанията е да инвестира повече в хотелска инфраструктура. Така в новия комплекс се очаква да има 14 открити и закрити басейни с водна площ от 4500 кв.м, пет ресторанта, амфитеатър, конферентен център с 400 места, детски клуб. Планира се и изграждането на голям СПА и уелнес център с площ 2500 кв.м, който ще ползва лечебна кал от намиращото се в непосредствена близост Поморийско езеро.

В началото на тази година “Ахелой проджект” спечели и търга за наем на малкия плаж, намиращ се пред бъдещия комплекс – “Къмпинг Ахелой-част 3”, който е с плажна площ над 10 хил. кв.м. Годишният наем ще бъде 12 хил. лв., се вижда от документите на конкурса.

 Пиковият сезон за новия комплекс, разбира се, ще бъде лятото. Тогава той ще работи по модела all inclusive (всичко, включено в цената) и по примера на Турция. “Партньорът в проекта е важен не само като инвеститор, но и като хотелиер с ценно ноу-хау в този бизнес. Турските хотелиери са най-добрите в аll inclusive туризма в Средиземноморието”, смята Венцислав Танчев. В комплекса се предвижда да бъдат разположени различни зони, предназначени за семейства с деца или само за възрастни.

За летни почивки пък се очаква най-големият пазар за новия комплекс да бъде Германия, следван от Великобритания, държавите в Централна Европа и Русия. Тези държави са и традиционните пазари за българския морски туризъм и повечето играчи в сектора се фокусират именно върху тях.

Същевременно целта е Wave Resort, който ще бъде четири звезди, да работи 7-8 месеца в годината, а не само през най-силните летни месеци. Идеята е туристическият продукт да се допълни с възможности за конферентен туризъм и СПА и уелнес почивки, заради което и се изграждат големи съоръжения, необходими за тях. Подобен модел от години се опитват да наложат и големите хотелиери в Поморие, съобщава Капитал.