Безплатна кампания срещу сърдечно-съдовите заболявания

deva-mariaНапълно безплатна кампания срещу сърдечно-съдовите заболявания започва университетска болница „Дева Мария“ от този месец. Поводът за това е Световния ден на сърцето, който се отбелязва на 29 септември, но безплатните прегледи ще продължат и през октомври.

Кампанията е насочена към мъже над 50 години и жени над 55, които попадат в някоя от рисковите групи на пушачи, консуматори на алкохол, хора с фамилна обремененост, работа във вредна среда, водещи застоял живот и цели ранна превенция и лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Рискови са и хората с болки и тежести в краката, отоци на стъпалата и глезените, видими деформирани вени, кожни промени в долната част на краката. Прегледите ще се извършват всеки ден от 15 до 18 ч., а час може да бъде записан на тел. 056/ 89 62 62.

Любопитно е, че сърдечно-съдовите заболявания са причина номер 1 за смъртност в България, като според различни статистики почти половината от хората умират от някакъв проблем на сърдечно-съдовата система. Със захлаждането проблемите на сърцето и кръвообращението се увеличават. Сред най-често срещаните причини за сърдечна недостатъчност в Европа са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Един от четири пациенти със сърдечна недостатъчност умира до 1 година, а всеки втори – до 5 години след поставяне на диагнозата. В България няма публикувани данни от цялостен национален регистър на пациентите със сърдечносъдови проблеми, но се смята, че над 140 хиляди са пациентите, които живеят със сърдечна недостатъчност, а над 20 000 са смъртните случаи годишно. Важно е да се знае, че при всяко следващо поколение проблемите със сърдечно-съдовата система се проявяват с 10 години по-рано от предходното. Профилактичните прегледи при кардиолог и съдов хирург спомагат за оптимално справяне с проблема.