Баскетболистите на България постигнаха победа над Франция

basketbolБаскетболистите на България постигнаха една от най-големите победи в историята на нашия баскетбол, след като удариха силния тим на Франция със 74:68 в Ботевград в световна квалификация, пише gol.bg.

В състава на гостите блестяха имена като Никола Батум от Шарлът Хорнетс и Нандо де Коло от ЦСКА Москва, но националите съумяха да изиграят фантастичен двубой, да заложат на колектива, на здравата защита и страстта и да постигнат забележителен триумф.

Българите стартираха добре с добра игра в защита и нападение. Няколко тройки помогнаха на хората на Любо Минчев да дръпнат с 26:15, но французите отговориха с 8 поредни точки в края на първата четвърт и тя завърши само 26:23.

Петлите опитаха да натиснат във втората част и въпреки че поведоха, нашите не се предадоха и продължиха да играят със сърце. Димитър Димитров бе невероятен с 16 точки до почивката, докато Ник Батум бе неудържим за гостите с 15. Все пак след 20 минути България водеше с 45:44.

В третата част французите опитаха да натиснат в подкошието, където имаха предимство, но въпреки това българите продължиха да се борят. Водачеството се смени на няколко пъти и последният период започна при 59:58 за България.

Мачът вървеше кош за кош до 66:66, след което националите успяха да се откъснат със 72:66, наказвайки пропуски на съперника. Петлите продължиха да пропускат, а и Батум се загуби, като през второто полувреме вкара само 2 точки и завърши със 17.

Станимир Маринов вкара с поднасяне за 74:68 по-малко от 2 минути преди края, след което французите така и не стигнаха до точка и националите се поздравиха със знаменит успех.

Те реализираха 10 тройки срещу само 4 за съперника, от което до голяма степен дойде и разликата. Освен това българите взеха 14 борби в нападение, което също им помогна.

България – Франция 74:68
(26:23, 19:21, 14:14, 15:10)