Посрещнаха първокласниците в обновената сграда на СУ Ив. Вазов – Поморие (видео)

3176 деца и младежи днес прекрачиха прага на учебните заведения в Община Поморие. От тях 2236 ученици и 940 възпитаници на детски градини.

Със средства от общинския бюджет в няколко от училищата тази година бяха предприети мерки за подобряване на условията за обучение. Сред тях са покривът на ОУ „Христо Ботев” в Бата, който бе подменен, и спортните площадки в НУ „Константин Величков” Габерово и ОУ „Елин Пелин” Дъбник. В ОУ „Христо Ботев” Поморие класните стаи бяха частично ремонтирани. Именно там кметът Иван Алексиев откри учебната година и присъства на първия учебен час в два от първите класове.

В СУ „Иван Вазов” Поморие празникът бе уважен от евродепутата от ЕНП Асим Адемов и народния представител Ася Пеева.

Със средства по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. училището посрещна своите възпитаници в напълно обновена, приветлива и енергийно ефективна сграда. Реализацията на проекта  осигури рентабилна експлоатация на  сградата на училището и  значително намаляване на разходите за поддръжка. Общата стойност на проекта бе  1 030 636,00 лв. с ДДС , от които БФП: 993 844,00 лв. и  собствен принос на Община Поморие:  36 792,00 лв. Успоредно с работите по саниране, Община Поморие направи цялостен ремонт на учебното заведение и на стария физкултурен салон. В довършителен етап са и дейностите по проекта на компания Шел за изграждане на комбинирана спортна площадка в двора.

Във всички училища в общината учебната година започна тържествено, в присъствието на учители, ученици, родители, представители на местната и държавната власт.

И тази година кметът Иван Алексиев спази традицията, подарявайки на всички 252 първокласници красива книжка с много илюстрации, български стихотворения и с послание лично от него.